AnnonsElectrolux Professional AB

Dagvattnet är en styrelsefråga

24 aug 2021

När blev fastighetens dagvattenbrunnar och hängrännor rensade sist? Den senaste tidens kraftiga regn har aktualiserat frågan vart dagvattnet tar vägen. I sämsta fall rinner det ner i källare och garage eller skadar fasaden.

Brunnarna på gården där regnvattnet ska rinna ner blir lätt igensatta med löv och skräp. Då hittar vattnet andra vägar.

–Det är viktigt att se över brunnarna, säger Pierre Lundberg på Storholmen. Han förordar regelbunden slamsugning för att hålla brunnarna i trim.

Höst efter lövfällning eller ännu hellre på våren när sandsopningen är klar är bra tider att slamsuga.

Många äldre hus har så kallade samlingsledningar, för både avlopp och dagvatten. Blir det stopp i en sådan kan kloakvatten tryckas upp ur golvbrunnarna.

–Oddsen är bättre att man slipper sådana problem om man håller dagvattenbrunnarna rena, säger han.

I en del fastigheter finns det också pumpar som pumpar bort dagvatten. Pierre Lundberg rekommenderar att man har serviceavtal så pumparna ses över regelbundet.

Husets hängrännor behöver också ses över.

–De behöver rensas från löv och lövsilarna behöver tömmas. Annars händer det lätt att de blir överfulla och att regnvatten stänker på fasaden. När fasaden suger åt sig fukt kan den frysa på vintern, spricka och ramla av i sjok. Ofta ser man skador just kring stuprännor, säger han.

Medvetenheten bland BRF-styrelserna kan variera. Pierre Lundberg menar att det är en viktig styrelsefråga:

–Se till att dagvattensystemet ses över regelbundet. Så undviker man en hel del problem.

Det är inte bara äldre fastigheter som har problem med dagvatten. Pierre Lundberg berättar att många nyproducerade hus har garage där golvbrunnarna ersatts med en ränna som ska leda bort vatten. Det är en billigare lösning, men funktionen är sämre.

– Rännorna sätts snabbt igen med skräp och löv, och de kan heller inte ta emot allt vatten från snöiga bilar en vinterdag.

Föregående artikel Lätt att kliva fel när BRF hyr ut
Nästa artikel Amorteringskravet är tillbaka

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här