AnnonsMiele

”Det fina med bostadsrätten är det kollektiva ansvaret”

6 mar 2022

Malmö har växt från en trött industristad till en snabbt växande storstadsregion. Bostäder växer fram där det än gång var fabriker och varv. Techbolagen, studenter och kulturlivet dras nu hit. För Malmö har bostäder och stadsutveckling varit nyckeln. Borätt träffade Katrin Stjernfeldt Jammeh för att prata bostadsrätter, nya stadsdelar och det strategiska beslut som blev startskott för hela förändringen.

Stora vita snöflingor hade i ett intensivt snöfall under gårdagen lagt sig som ett tunt vitt täcke över hela Malmö och speglade sig i vintersolen. Trots att det inte har gått många timmar har snön smält i den en blöta, lite hala skateboardramp där kommunalstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh nu balanserar för fotografen.

Vad många kanske inte vet är att Malmö också etablerat sig som skateboardstad och lockat till sig talanger från den internationella profiler från sporten.

Men det är inte därför hon är här idag, utan för att prata om bostäder. Bakom skateboardrampen syns Turning Torso, det höghus som fått symbolisera Malmös utveckling från en industristad på dekis till en kunskapsstad.

Utbyggnaden av den gamla industridelen i Malmö påbörjades för över tjugo år sedan, men fortfarande byggs bostadshus här.

Foto: Johan Bävman.

Nu växer nya stadsdelar fram i andra delar av staden. Ett stenkast bort har de första invånarna flyttat in i Varvsstaden, längre bort har Norra Sorgenfri tagit form under de senaste åren. Men utvecklingen är ingen slump, utan ett resultat av en medveten plan.

– Om man pinpointar vad som är viktigt för Malmö så är det bostäder och stadsutveckling. Att bryta barriärer och se till att det byggs. Det är högt på vår agenda, vi har jobbat internt i partiet för att lyfta bostadspolitiken från Malmös sida. Man vill ha upp den och det har byggts väldigt mycket mer de sista åren, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Här i Västra hamnen ligger även Malmös universitet, vilket den nyligen blev efter att ha varit en högskola i många år. Men det var inte självklart att den skulle ligga just här.

– Vi hade ett väldigt aktivt politiskt beslut som är kopplad till högskolan, som nu är ett universitet. Att när staten ville lägga det på ett campus utanför sa Malmö stad nej, vi tog hellre dyrare mark inne i stan.

Att förlägga Malmö universitet i den nya stadsdelen som då växte fram bakom centralstationen var ett strategiskt val för att få in liv och rörelse i centrum. För att gynna restauranger och handeln i centrum.

Hon återkommer till hur den kommunala marken är ett av verktygen som staden har för att skapa en socialt hållbar stad.

Malmös kommunalrådsordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh i Västra hamnen i Malmö. Foto: Johan Bävman.

Runt omkring skateboardrampen i Västra hamnen byggs det fortfarande för fullt. Samtidigt lanserades det nya projektet Amiralsstaden som ska bygga samman Rosengård med Malmös södra innerstad är det senaste.

– Det vi jobbar med nu, och vill komma åt är att bryta fysiska barriärer. Amiralsstaden där vi har infartsleden är ingen trevlig stadsgata idag, utan en infartsled där många lockas att köra väldigt fort, säger hon.

Men det är också ett sätt att få in fler bostadsrätter i ett område där just det efterfrågas. I Malmö är 40 procent i av de lägenheter som byggs bostadsrätter. Intill vid Rosengårds Centrum är nya bostadsrätter i startgropen.

– Vi vill ha en blandad stad och ser i områden där det är väldigt mycket hyresrätter och inte har byggts på länge blir lite av transitområden, säger hon.

För Rosengård är samtidigt en stadsdel där många trivs och vill bo kvar, men för den som vill köpa bostadsrätt i området är det i nuläget svårt.

– För de som vill stanna i området där deras barn går i skolan, där man känner grannarna och där man trivs kan ha svårt att hitta större, modernare lägenheter när förändringar i livet ger en nya behov. Då menar vi att om det nu ska byggas bostäder då ska vi fylla på med det som saknas. Då är det bostadsrätter i områden med mycket hyresrätter, säger hon.

Lite längre bort i Rosengård ligger de bostadsrättsföreningar som omskrivits de senaste åren på grund av misskötsel, att de länsats på pengar och i ett av fallen nu omvandlats till hyresrätter. Brf Ida och taxeringsrevisorn. Fall som har lett fram till lagförslaget “Tryggare bostadsrätt” som syftar till att ge bostadsrättsägare ett bättre skydd.

– Det fina med bostadsrätten är det här att man tar ett kollektivt, gemensamt ansvar för fastigheten, men det är också det som gör en sårbar, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh när hon får frågan om nämnda föreningar.

Men som kommun är det inte mycket staden kan göra när det gäller privatägda fastigheter. I alla fall inte när det kommer till att gå in handgripligen.

– Det som vi har jobbat länge med gentemot fastigheterna som du nu lyfte nu är miljötillsyn med föreläggande om viten, för det är ett verktyg vi kan ta till. Om man sen missköter det är det en sanktionstrappa med nya viten.

Trots frustrationen så är hon nu positiv till att det som hände i Malmö har gett frågan ett större fokus i riksdagen bland samtliga partier och lett fram till lagförslaget.

– Men som kommun kan vi inte göra något än att använda den lagstiftning vi har, säger hon.

En fråga som är desto mer kommunal är den om tomträttsavgälden. När frågan kommer på tal kan den som är uppmärksam notera en diskret suck.

Kanske för att frågan är kontroversiell och väcker mycket känslor, även om Malmö skiljer sig från både Stockholm och Göteborg.

– För många med de låga gamla tomträttsavtalen har många föreningar inte sett att de betalat en kostnad till kommunen. Då blir det lite av en chock när de ska läggas om många år senare, säger hon

Men är det en viktig intäkt för kommunen?

– Ja det är en intäkt som används i vår budget, om vi säljer av mark får vi en engångsintäkt men vi får inte en driftsintäkt. Sedan har vi sett att det fungerat att använda den valfriheten att antingen använda tomträtten eller att få möjlighet att köpa ut den när avtalet har löpt ut, säger hon.

Malmö har infört ett vinstdelningssystem för bostadsrättsföreningar så att de kan få inkomster till att friköpa marken om den kan användas på ett för staden bra sätt.

Kan Stockholm och Göteborg lära av Malmö här?

– Jag tror att vi går lite före och försöker använda markverktyget på ett mer offensivt sätt. Sedan är jag inte expert på hur deras marknad ser ut och vad de behöver. De ligger även på prisnivåer som är väldigt mycket högre än våra, säger hon.

Blåsten får en att knäppa sin jacka ända upp till halsen, det är alltid mer vind omkring Malmös landmärke Turning Torso. En man med sitt barn går förbi och hälsar glatt, hon bor själv här runt hörnet i en hyresrätt.

Tidigare har hon bott i både bostadsrätt och småhus. Är det någon skillnad mellan att bo i hyresrätt och bostadsrätt?

– Jag skulle nog säga att kostnaden för att bo i hyresrätt är väldigt mycket högre, säger hon och skrattar.

– Det var länge sedan jag bodde i bostadsrätt och jag tyckte då att den var dyr, men det är inget för vad man skulle köpa den idag, lägger hon till.

För prisutvecklingen bo bostadsrätter i Malmö har vida överstigit utvecklingen i Stockholm och Göteborg. Dock från en lägre nivå.

Anledningen tror hon kan bero på saker som stora kultursatsningar och en region som erbjuder väldigt mycket inom en begränsad radie. De senaste åren har även startups och techbolag etablerat sig i regionen.

– Sedan tror jag också att här finns en framtidstro och ett geografiskt läge som ger många fördelar för regionen och intresset för att flytta hit är stort.

Hon själv har dock svårt att svara på vad som är bäst med staden och funderar länge.

– Jag tycker att det är fantastiskt att ha tillgång till vattnet i stan och tar ofta promenader här längs vattnet, säger hon och pekar bort mot strandpromenaden dit hela Malmös befolkning vallfärdar varma sommardagar.

Sedan funderar hon lite till. Katrin Stjernfeldt Jammeh är född i staden och har bott här i hela sitt vuxna liv, sett den ändra skepnad och växa upp i nya former. Kanske är det därför hon har svårt att välja en favoritstadsdel.

– Det jag gillar bäst är nog egentligen närheten. Det är faktiskt det som gör att Malmö sticker ut. Du tar dig genom stan på kort tid med cykel och kommer snabbt till väldigt olika miljöer. Det är närheten jag gillar, säger hon.

Malmös kommunordförande borde veta, hon tar sig själv runt med cykel.

Föregående artikel Brandsäkra bostadsrättsföreningen – här finns de verkliga farorna
Nästa artikel Brf-Sverige ställer upp för Ukraina!

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här