AnnonsStyrelsesupport

Fastighetsskötaren viktig för trivsel och säkerhet

4 maj 2021

Fastighetsskötaren
Fastighetsskötaren Jocke Öberg kollar värden i undercentralen.

Systematisk fastighetsskötsel är en tillgång i bostadsrättsföreningen. Fastighetsskötaren ser till att belysning fungerar, att trapphus och allmänna utrymmen hålls fräscha och att basala funktioner i huset som värme, varmvatten och avlopp är i trim.
– Det handlar både om medlemstrivsel och säkerhet, säger Jocke Öberg, som arbetar på 2-2-2, ett bolag inom DWOQ-koncernen som servar bostadsrättsföreningar från Tullinge i söder till Uppsala i norr med fastighetsskötsel.
Fräscha entréer och trapphus ger en vardagstrivsel, och gör att besökare och hugade lägenhetsköpare får ett gott intryck av fastigheten och föreningen.
– Enhetliga namnskyltar på dörrarna är en liten men viktig detalj, säger han.
LÄS ÄVEN: Ska vi dela energi med varann?
Fastighetsskötaren rycker ut på felanmälan. Men den största uppgiften är egentligen upptäcka felen i tid för att kunna förebygga avbrott och skador som kan leda till dyra reparationer.

Tips från fastighetsskötaren:
  • Föreningen behöver ha en fastighetsskötare. Handla upp eller låt någon kunnig medlem rondera regelbundet.
  • Håll koll på värdena i UC – undercentralen. Viktigast är att varmvattencirkulationen håller 50 grader. Blir det kallare kan legionellabakterier växa till sig.
  • Spola avloppet regelbundet. Kontrollera rör och avlopp så att där inte finns sprickor och läckage.
  • Kontrollera fastighetens skalskydd. Se till att portarna går igen ordentligt. På vintern kan grus och snö sitta i vägen.
  • SBA – systematiskt brandskyddsarbete. Föreningen är skyldig att hålla koll på att det inte finns lösa grejer som barnvagnar, skräp och möbler i trapphus och gångar.

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här