Är det vettigt att riva ut ett helt badrum när tätskiktet läcker på ett ställe? Med hjälp av små sensorer går det att mäta läckage och att se exakt var läckan finns. Tanken är att kunna göra begränsade reparationer och därmed spara både arbete och material.
Det är branschorganisationen Sluta Riv som utvecklat en branschstandard för hur delreparationer med mätbarhet ska gå till. Det handlar om allt som kan läcka, exempelvis tätskikt i badrum, rörinstallationer för både tappvatten och avlopp, tak och fasader.
Dennis Kristensen, vd för Sluta Riv ger ett exempel:
– Ett hål på en vattenledning kan uppstå även i ett helt nytt hus. Den nyinflyttade sätter upp en hylla och råkar sätta en skruv i vattenledningen. Vanligtvis behöver man då byta ut hela röret och göra en omfattande reparation av väggen. Lagar man i stället själva hålet med en koppling och sätter dit en fuktsensor som larmar om skarven skulle börja läcka gör man en stor miljövinst, samtidigt som det blir billigare.
I årets sista nummer av Borätt skriver vi bland annat om cirkularitet och klimatsmarta renoveringar. Tidningen landar i brevlådorna i slutet av denna vecka.