I många fall stämmer inte föreningens hyresförteckning överens med hur föreningens förråd i verkligheten nyttjas. Oftast handlar det om att en medlem ser att ett förråd står tomt eller har blivit ledigt och tar förrådet i anspråk utan att kontakta styrelsen eller teckna avtal och betala för förrådet.
Problem uppstår då när föreningen försöker att hyra ut förrådet som har tagits i anspråk. Styrelsen bör då sätta upp en lapp på förrådet med en uppmaning om att kontakta styrelsen.
Om det blir känt vem som nyttjar förrådet och personen vägrar att låsa upp förrådet och avlägsna sina saker måste Kronofogden anlitas för att föreningen ska kunna avlägsna egendomen, annars kan föreningen bli skyldig till brott.
Det är dock oftast svårt att få kontakt med personen som har tagit förrådet och då bör en polisanmälan upprättas om att ett förråd har tagits i anspråk olovligen. Då bör förrådet dessutom plomberas utöver uppmaningen att ta kontakt med styrelsen. Förblir plomberingen obruten under sex månader kan föreningen därefter klippa låset och gå igenom egendomen.
Egendom som saknar värde får kastas men det är viktigt att dokumentera vad som har kastats. Egendom av värde bör förvaras under sex månader innan föreningen kan kasta den, och all egendom som förvaras av föreningen måste direkt anmälas till polis.
Det finns dock en risk att föreningen fortfarande kan bli skadeståndsskyldig även om styrelsen har gjort allt enligt alla konstens regler, plomberat och förvarat egendomen med anmälan till polis. Därför är det mycket viktigt att alla åtgärder inför och i samband med tömningen alltid dokumenteras.
Det händer även att medlemmar byter förråd med varandra utan att meddela styrelsen.
De problem som beskrivs ovan uppstår när den ena medlemmen flyttar och dennes förråd ska sägas upp i samband med avflyttning om inte den andra medlemmen flyttar tillbaka sina saker till det förråd som de faktiskt har ett avtal för.
Det kan vara en god idé att regelbundet försäkra sig om att rätt person nyttjar rätt förråd genom att sätta upp uppmaningar om att kontakta styrelsen och uppge vem som nyttjar förrådet för att försöka stävja problemen innan de uppstår.
Tack för en bra redogörelse. En reflektion som jag uppfattat det är att det även finns förråd upplåtna till en bostadsrätt. I de fallen betalas ingen hyra för förrådet utan ingår i avgiften. Då föreligger inget ansvar för brf att handha förråden, utan det sköter var medlem likt bostaden