AnnonsMiele

Han misshandlade brf-ordförande – hon miste bostadsrätten

20 nov 2023

 

Stopp
En bostadsrättsinnehavare har ansvar för att hushållets medlemmar och gäster följer föreningens regler. Kvinnan som inte hindrade sin pojkvän från att misshandla brf-ordföranden förverkade sin bostad.

En kvinna bodde i ett bostadsrättsradhus i Kista. När en konflikt uppstod mellan kvinnan och bostadsrättsföreningen kring en vattenskada ilsknade kvinnans pojkvän till och misshandlade föreningens ordförande.

Solna tingsrätt dömde mannen i september 2020 för misshandel, olaga hot, hemfridsbrott och skadegörelse. Påföljden blev fem månaders fängelse.

Mannen uppgav att orsaken till att han gav sig på föreningens ordförande var konflikten mellan flickvännen och föreningen.

Med anledning av domen ansåg föreningen att kvinnan hade förverkat sin bostadsrätt, och hon anmodades att flytta. Kvinnan vägrade. Hon ansåg att hon inte hade ansvar för pojkvännens beteende och att hon hade tagit avstånd från det.

Det är oklart om mannen bodde hos kvinnan, själv uppgav han att han bodde där, medan kvinnan säger att de var särbos.

Oavsett vilket, ansåg föreningen att kvinnan enligt bostadsrättslagen (7 kap 9 §) hade tillsynsansvar. I bestämmelsen föreskrivs att en bostadsrättshavare ska hålla noggrann tillsyn över bland andra personer som hör till dennes hushåll eller gäster som är på besök. Mannen ansågs också ha gjort sig skyldig till särskilt allvarliga störningar genom att misshandla och ofreda ordföranden.

Dessutom verkade kvinnan inte ha tagit avstånd utan fortsatt att umgås med mannen efter domen.

Flera försök till förlikning gjordes men parterna kunde inte enas om att låta sälja bostadsrätten och gå skilda vägar.

Målet gick vidare till Svea hovrätt. Hovrätten delar tingsrättens bedömning att mannen genom gärningarna har gjort sig skyldig till särskilt allvarliga störningar som har varit riktade mot föreningen och mot ordföranden. Det är även klarlagt att mannen har agerat i eget eller i flickvännens intresse. Hovrätten fastställde att kvinnan hade förverkat sin bostadsrätt.

Hovrätten beslutade dessutom att kvinnan ska ersätta föreningen för rättegångskostnader på sammanlagt 785 000 kronor.

Föregående artikel Bankinitiativ för en mer hållbar byggbransch
Nästa artikel Tom bostadsrätt kan bli komplicerat

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här