AnnonsElectrolux Professional AB

Handdukstorken kan vara en bakteriehärd

17 aug 2023

På 1980- och 90-talen byggdes många badrum med handdukstork anslutna till cirkulationsledningar för tappvarmvatten. Det visade sig vara en problematisk metod, eftersom vattnet står still om man stänger av handdukstorkaren. Då kan legionella-bakterier växa till i systemet. 

Numera är det inte tillåtet att bygga så, men Jonas Lundh på RS Rörservice möter många bostadsrättsföreningar som har vvc-anslutna handdukstorkar. Han förklarar att problemet uppstår om man stänger av handdukstorken exempelvis när man är bortrest. 

– Stillastående vatten, dödvatten, är en grogrund för bakterier. När handdukstorken sedan sätts på igen sprids bakterierna i hela systemet, förklarar han. 

Det innebär att ångan från duschvattnet kan innehålla bakterierna. Legionellainfektion slår hårdast mot äldre och personer med svagt immunsystem. 

Jonas Lundh menar att det krävs en ekonomisk kraftsamling av föreningar som vill ersätta de gamla handukstorkarna med elektriska. Än finns inga myndighetskrav i Sverige på detta, men i Tyskland kommer vvc-anslutna handdukstorkar bli helt förbjudna. 

En förening i Stockholmstrakten som uppmärksammats på problemet har valt att informera alla boende och anpassat sina handukstorkar så att de alltid har maxvärme och inte går att stänga av. 

Men den modellen kräver regelbundet underhåll av handdukstorkarna. 

 

Föregående artikel Klyftan mellan grannar ökar
Nästa artikel Renovering av bostadsrätt – vad gäller?

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här