AnnonsElectrolux Professional AB

Hindra att obehöriga skriver sig i ditt hem

6 dec 2023

Det är numera möjligt att bli varnad om obehöriga skriver sig på din hemadress.

”En person med anknytning till gängkriminalitet är skriven på adressen”. Ofta har vi sett den frasen i samband med skjutningar och sprängningar. Borätt forum har tidigare uppmärksammat hur lätt det är att skriva sig på en adress där man inte bor. Foto: Torbjörn Johansson

Kriminella nätverk sätter många gånger i system att skriva människor på adresser där de inte bor, ofta hos helt ovetande personer. Skatteverket uppmanar till vaksamhet – man bör regelbundet kolla vilka som är skrivna på ens egen adress och anmäla fel i folkbokföringen till Skattemyndigheten via en e-tjänst. Hos Skattemyndigheten och Svensk Adressändring finns möjligheten att spärra den egna adressen så att ingen obehörig kan göra en adressändring. Adressändring kan endast göras elektroniskt med bank-id, av den som är skriven på adressen. Detta skyddar mot olika typer av bedrägerier. Gott så! Men om någon obehörig försöker skriva sig på någon annans adress via en vanlig flyttanmälan på papper så går det inte ut någon varning.

Skatteverket har fått i uppdrag av regeringen att ta fram en sådan funktion, men den är ännu inte på plats.

Nu har söktjänsten hitta.se lanserat funktionen Adresslarm, där det ska gå att få ett såsom någon annan skriver sig  på användarens adress. Tjänsten är kostnadsfri, men för att använda den krävs att man loggar in med bank-id.

Då har användaren chansen att kontakta både Skatteverket och Polisen innan man riskerar att få oväntat besök av kriminella.

 

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här