Plötsligt landar ett brev från Miljöförvaltningen som vill granska bostadsrättsföreningens egenkontrollarbete. Som fastighetsägare är föreningen skyldig dels att vara noga med egenkontrollarbetet – dels att ställa upp på inspektion och betala vad inspektionen kostar.
Borättforum har talat med Peter Brådenmark på Miljöförvaltningen i Stockholm om vad som gäller.
Han förklarar att tillsynen regleras i Miljöbalken och kommunen ska enligt förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd vara särskilt uppmärksam på byggnader som innehåller bostäder.
Miljöbalken stadgar att fastighetens alla bostäder ska vara tillräckligt varma, skyddade mot buller, skadedjur, föroreningar, fukt, drag och annat. Varmvattnet måste hålla tillräckligt hög temperatur för att inte legionellabakterier ska växa till.
Lagkrav
Miljöförvaltningen gör slumpvisa inspektioner hos fastighetsägare som bedriver verksamhet exempelvis att upplåta bostäder.
– Tillsyn är inget som verksamhetsutövare beställer, utan det är ett lagkrav, säger Peter Brådenmark.

Miljöförvaltningen har ansvar för att inspektera bostadsrättsföreningar.
Han förklarar att Miljöförvaltningen tar ut en tillsynsavgift för handläggningen enligt kommunens taxa för miljö- och hälsoskydd. Fastighetsägaren får ett beslut om timavgift och en räkning när ärendet avslutas.
– Alla verksamheter – även butiker och fastighetsägare – ska själva bära de kostnader som hänger ihop med att vi kontrollerar att lagen följs. Skattebetalarna ska inte behöva bekosta tillsynen av enskilda verksamheter, säger han.
Han framhåller att det är varje kommuns ansvar att planera tillsynen. Det finns inga fastställda tidsintervaller, och fastighetsägare som inte haft inspektion väljs ut slumpmässigt.
Under granskningen kontrolleras fastighetsägarnas egenkontroll inom följande områden:
1 Underhåll av fastigheterna och långsiktig planering
2 Felanmälan och hantering av akuta skador
3 Renoveringsregler och information till de boende
4 Radon
5 Ventilation och luftkvalitet
6 Inomhustemperatur och drag
7 Buller
8 Varmvattentemperatur
9 Avfall
10 Skadedjur och ohyra
11 Kemikalier
12 Oljecistern
13 Energihushållning
SKRIBENT: Redaktionen
Tidigare publicerad den 15 februari 2023
Hur vanligt är det då? Om inte annat, ta med en fråga om det i era styrelseundersökningar.