AnnonsElectrolux Professional AB

Kaoset i Kinesiska muren fortsätter, ännu en förening hotas av tvångsförvaltning

19 aug 2022

Mögel, lukt, misskötsel, kyla, fukt. Ännu en gång handlar det om misskötsel och vanvård i Kinesiska muren, Rosengård, Malmö. Hyresgästföreningen försöker via domstol få ägarna avstängda. Det handlar om tvångsförvaltning av föreningen 5:an. Bristerna i boendet är enligt Hyresgästföreningen allvarliga.

– Det missköts enormt, det finns flera allvarliga brister och man följer inte beslut från olika myndigheter som hyresnämnden, räddningstjänsten och miljöförvaltningen. Det är allvarligt, säger Josephine Stensson, jurist på Hyresgästföreningen i Malmö som driver fallet på uppdrag av hyresgäster i huset.

Köpte föreningen

Förra året stod en av de misskötta bostadsrättsföreningarna i det omskriva huset inför konkurs och många tvingades att flytta. Då grep det kommunala bostadsbolaget MKB in och köpte föreningen. Den som ägde sin lägenhet fick tillbaka en del av insatsen när föreningen omvandlades till hyresrätter.

Ekonomiskt och administrativt kaos

Det märkliga ägarupplägget hade lett till omfattande misskötsel och boende var rädda. Ekonomin var körd i botten och varken el, ventilation eller hissar fungerade som de skulle. Det rådde totalt ekonomiskt och administrativt kaos. Det är en av dessa föreningar, Taxeringsrevisorn 2, som har sålts till MKB, medan den andra, 5:an, nu hotas av tvångsförvaltning.

Ännu en gång handlar det om misskötsel och vanvård i Kinesiska muren, Rosengård, Malmö. Nu handlar det om tvångsförvaltning av föreningen 5:an.

I 5:an, som har styrts med samma upplägg och av ungefär samma personer, har misskötseln fortsatt. Miljöförvaltningen har beslutat om viten kopplade till skadedjur, mögel och bristfällig värme. Totalt handlar det om hundratusentals kronor som tickar på var fjärde vecka. Dessutom har bostadsrättsföreningen fått ytterligare ett vite på en halv miljon kronor kopplat till krav från Räddningstjänsten. Varken myndigheter eller Hyresgästföreningen säger sig kunna nå företrädare för föreningen och de boende känner sig övergivna.

Fotnot: Den norra delen hyser bostadsrättsföreningar och studentlägenheter. Här ligger bland annat Kinesiska muren som är indelade i tre delar: mittendelen som ägs av MKB, och två delar som är bostadsrättsföreningar. Den ena är den nu aktuella 5:an som Hyresgästföreningen vill ska sätts under tvångsförvaltning. Längre bort i området ligger BRF Ida, ytterligare en förening hamnat i problem kopplat till brist på pengar. I det senare fallet efter en plundring.

Vad är tvångsförvaltning?

Tvångsförvaltning är en statlig eller kommunal åtgärd där en myndighet tar över förvaltning av egendom som har blivit misskött Det är både ovanligt och extremt svårt att få igenom en tvångsförvaltning. De senaste tre åren har det bara skett åtta gånger i Sverige.  I regel är det två punkter som leder till att tvånget går igenom – obetalda räkningar för till exempel elektricitet eller vatten och fastighetsägare som gör sig onåbara och inte svarar på brev eller i telefon. En beslutad tvångsförvaltning leder dessutom nästan alltid till att ett hyreshus säljs till en ny ägare. Då upphör tvångsförvaltningen

 

Föregående artikel Oförutsägbara prisförändringar kan bli dyrt för föreningen
Nästa artikel Att möta högre krav på hållbara fastigheter

2 Kommentarer

 1. Hej

  Hur kan jag kontrollera om sånt är på gång med min bostadrätt. Har man krav på insikt ? Hvor Finn’s dokumenter ?

  Mvh. Sara

  • Hej Sara,
   vad det handlar om är att vara aktiv i sin förening, vara med på stämmor och se till att det kommer in bra individer i styrelsen. Sedan ska ju styrelsen kunna ge all ekonomisk redovisning om du frågar efter det. Kolla på din förenings hemsida och kontakta styrelsen om du känner dig osäker.
   mvh
   Borätt Forum

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här