AnnonsElectrolux Professional AB

KBT ska öka granntrivsel

29 maj 2023

fika hemma
Våga bjuda hem grannar på en fika

Svensk Fastighetsförmedling lanserar ett program för bättre grannrelationer. Programmet, som bygger på KBT, kognitiv beteendeterapi, är utvecklat av psykologen Daniel Ek.

Programmet erbjuder handfasta tips som ska hjälpa boende att våga ta kontakt med sina grannar.

– Syftet med detta program är inte att alla ska bli bästisar med sina grannar även om det kan bli utfallet för vissa som testar. Det handlar i stället om att bygga enkla relationer som är viktiga för vår hälsa. Med goda grannrelationer följer trygghet och tillit. Blir vi också vänner kan relationens hälsoeffekt till och med överträffa effekten av ett bra kolesterolvärde, en högre lön eller motion, säger Daniel Ek i en intervju i fastighetstidningen.se.

Programmet görs i fyra steg, från att bryta isen med ett enkelt ”Hej” till att våga bjuda in till en fika eller ett glas.

– För att vi ska vilja ha kontakt med någon annan så behöver vi känna oss trygga med den personen. En förutsättning för att trygghet ska uppstå är att någon av parterna öppnar upp sig. Det kan vara om någonting litet eller stort och det är viktigt att det mottas väl av den andra, säger Daniel Ek i intervjun.

Han förklarar att de flesta svenskar har en stark känsla för andras integritet, men att många också är tacksamma när någon bryter isen.

KBT-programmet innehåller tio frågor som enligt vetenskapliga studier har visat sig fungera kontaktskapande och som ska passa extra bra att ställa till en granne:

1.    Om du fick bjuda vem som helst på middag, vem hade du valt?

  1. Om du fick leva tills du var 90 år och behålla antingen kroppen eller sinnet som en 30-åring, vilket hade du valt?
  1. Om du vaknade imorgon och hade fått en ny förmåga eller egenskap, vilken skulle det vara?
  2. Föreställ dig att ditt hem brinner och att du endast får rädda en sak (alla levande varelser har räddats). Vilken sak skulle du välja och varför?
  3. Vilken är din största bedrift i livet?
  4. Vilket är ditt favoritminne?
  5. Vad känner du mest tacksam för i livet?
  6. Finns det något du har drömt om att göra som du ännu inte har gjort? Varför har du inte gjort det?
  7. Om du bara hade ett år kvar att leva, skulle du ändra något i hur du lever i dag?
  8. Om du bara får välja en sak, vilken är den viktigaste händelsen i din livshistoria?

Jennie Skogsborn-Missuna, CXO på Svensk Fastighetsförmedling tycker att det är ett både seriöst och lekfullt sätt att skapa goda grannrelationer och förklarar hur programmet ska spridas:

– Bland annat kommer det delas som en tillträdesgåva vid köp av ny bostad eller bland grannar när en ny person flyttar in i en fastighet.

Föregående artikel Döda ytor blir nya bostäder
Nästa artikel Bostadspriserna på 2014 års nivå

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här