AnnonsMiele

Korttidsuthyrning stör – styrelsen agerar

30 maj 2023

störd
När andrahandshyresgäster stör nattsömnen för grannarna behöver styrelsen agera.

När sommaren kommer ökar korttidsuthyrningen i många bostadsrättsföreningar. Det kan bli störningar – särskilt om bostadsrätten hyrs ut till flera olika hyresgäster under sommaren. Då behöver styrelsen agera.

Andrahandshyresgästen har ingen direkt koppling till bostadsrättsföreningen och det finns en risk att andrahandshyresgäster ser bostaden som ett semesterhotell under sin korta vistelse och inte följer föreningens ordningsregler eller bevarar en god boendemiljö.

– När störningar förekommer inom föreningens fastighet behöver styrelsen agera för föreningens medlemmar. Vad som är en lämplig åtgärd för styrelsen att ta skiljer sig beroende på vad som har inträffat, säger Christopher Larsson på Storholmen förvaltning.

Han förklarar att oavsett om lägenheten hyrs ut i andrahand med tillstånd eller ej, så är det alltid bostadsrättshavaren som är ansvarig för hur lägenheten används, inklusive störningar som andrahandshyresgästen orsakar.

Förverkande

– Både störning och olovlig andrahandsuthyrning är var för sig förverkandegrunder enligt Bostadsrättslagen, och kan innebära att bostadsrättshavaren skiljs ifrån bostaden, säger han.

Förverkande är en lång och komplicerad process. Christopher Larsson menar att det bästa är om situationen kan lösas genom en dialog med bostadsrättsinnehavaren kring hur lägenheten används och hur rättelse ska ske.
– Men om det trots det inte blir någon rättelse bör styrelsen skicka en formell anmodan om rättelse enligt bostadsrättslagen till bostadsrättshavaren, säger han.

Styrelsen agerar i tre steg:

1.Dokumentera störningen. Tidpunkt, grad av störning och omfattning.Har bostadsrättshavaren fått styrelsegodkännande på att hyra ut, eller är det olovlig andrahandsuthyrning?

2. Tala med bostadsrättshavaren. Förklara att olovlig andrahandsupplåtelse och störningar måste upphöra. Observera att det är styrelsens sak att säga till, det är inte de grannar som blir störda som ska agera.

3. Om bostadsrättshavaren inte vidtar rättelse bör styrelsen skicka en formell anmodan om rättelse enligt bostadsrättslagen. Då kan en process om förverkande inledas.

 

 

Föregående artikel Bostadspriserna på 2014 års nivå
Nästa artikel Stopp för avfallskvarnar

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här