AnnonsElectrolux Professional AB

Kulturhistoria höjer värdet på brf:en

16 okt 2022

Förr skulle de målas över – det skulle gå snabbt. Idag anses de ha ett högt kulturhistoriskt värde. Det handlar om gamla dekorationsmålningar i äldre fastigheter.

Att komma in i en pampig entré med sniderier, dekorations- och vackra väggmålningar i trappuppgången gör inte en bostadsspekulant besviken. Det första intrycket kan göra mycket. Många äldre bostadsrättsföreningar i innerstan har dekorationsmålningar i sina trapphus men det har inte alltid varit populärt att ha kvar dem. Att restaurera och återskapa dessa konstverk i trapphuset är en investering för en bostadsrättsförening.

– Ja, absolut och ett bra sätt att göra en insats för vår gemensamma kulturhistoria och för att höja värdet på bostadsrättsföreningen, säger Göran Bohman, VD på Bröderna
Siljendahls Måleri.

Firman har idag tre dekorationsmålare anställda, en minskande yrkesgrupp.

– Det är svårt att både rekrytera målare och dekorationsmålare – det är en enorm brist. Vi försöker hitta dekorationsmålare på Konstfack, de som tycker om att måla.

Förr var det viktigt att målningen skulle gå snabbt och många bostadsrättsföreningar målade över sina gamla dekorationsmålningar. Idag har dock de flesta insett vikten av
att restaurera eller återskapa målningarna för att behålla fastighetens kulturhistoriska värde.

– Vi skrapar fram och försöker återställa originalet. Verktygen är dyra och förr använde man exempelvis kamelhår i färgpenslarna.

Vad vill bostadsrättsföreningarna ofta ha hjälp med?

– De vill oftast ha råd och hjälp med hur de ska kunna återskapa målningarna på ett så tidstypiskt sätt som möjligt. Efter ett platsbesök kan våra dekorationsmålare bedöma om
målningarna går att rädda eller om de måste göras om.

– Att ådra säkerhetsdörrar i stål är populärt – få dem att se ut som de är gjorda i trä.

Ådring är en teknik som används för att skapa en illusion av olika träslag. Det gör målaren genom att först använda en ljus, täckande grundfärg och sedan en halvgenomskinlig lasyrolja. På samma sätt som med ådring används marmorering för att efterlikna olika sorters marmor. Vid renovering och målning av äldre trapphus finns det både miljömässiga och kulturhistoriska skäl till att vårda det gamla och förändra med respekt för husets historia.

Föregående artikel Äkta eller oäkta? Föreningen fick rätt men Skatteverket vägrar rätta
Nästa artikel Så här kan föreningarna motverka bostadens värdeminskning

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här