AnnonsMiele

Ur arkivet: Kungsholmen blev familjens oas

14 feb 2021

Med närhet till vattnet och en härlig småstadskänsla har skådespelaren och författaren Alexander Karim och hans familj hittat sin oas på Kungsholmen. Här bor de i en stor sekelskifteslägenhet på fem rum, men att de skulle bosätta sig på just Kungsholmen var inget han drömde om från början.

Skådespelaren, regissören och författaren Alexander Karim drömde om att bo på Södermalm när han och frun Malin Karim skulle flytta från hemstaden Helsingborg till Stockholm. Allra helst ville han bo på Mose Backe eller Mariatorget.

– Mina krav var helt löjliga. Jag ingen aning om att det var så svårt att få tag på en lägenhet i Stockholm. I Helsingborg är det mycket enklare och man kan bestämma själv var man vill bo, säger han.

Efter att ha letat efter lägenhet utan att få napp fick de via en barndomsvän, som skulle flytta från Stockholm till Helsingborg, chansen att göra ett lägenhetsbyte och hamnade på Fridhemsplan. Och efter flera år på bytesmarknaden bestämde de sig för att köpa en egen lägenhet.

– Vi hade spanat in det här området och gillade det eftersom det ligger precis vid vattnet och nära barnens skola, säger Alexander Karim.

Att det skulle bli just den här lägenheten var ingen självklarhet då den hade ett stort renoveringsbehov. Men efter att ha varit på visning och funderat igenom om de ville köpa ett renoveringsobjekt eller inte bestämde de sig för att satsa. Fyra år senare beskriver han lägenheten som ett hem han skulle kunna tillbringa all sin tid i.

– Jag vill känna att jag kan vara inomhus året runt och inte vilja vara någon annanstans och det känner jag här.

Vad är det som är så speciellt med området?

– Jag älskar att vara så nära vattnet. Eftersom jag kommer från Helsingborg har jag alltid haft närhet till vatten och det finns något lugnande i det. Sedan är vårt hem så otroligt harmoniskt. Jag älskar varje vrå och jag gillar idén om att man kan gå vart som helst i rummet och känna att alla platser är underbara att vara på. Det enda jag saknar är en ismaskin men det fick jag inte igenom vid renoveringen, säger han och skrattar.

Alexander Karim berättar att gemenskapen i föreningen är väldigt bra och att grannarna ofta stannar och pratar med varandra och hjälps åt. Flera av dem som bor i föreningen har sina barn på samma skola och äldsta dottern Alba har sin bästa kompis i samma trappuppgång. Alexander Karim har även tränat tillsammans med en av grannarna och någon gång tagit ett glas vin. När föreningen har trappstädning hjälps de flesta åt. Förutom att det blir rent är trappstädningen ett bra tillfälle att få närmare kontakt med sina grannar.

NÄR ALEXANDER KARIM inte har någon filminspelning på gång arbetar han ofta hemifrån. Det gör även hans fru Malin och för något år sedan bestämde de sig för att skriva en barnbok tillsammans.

Alexander Karim

– Malin har velat skriva en barnbok ända sedan jag lärde känna henne, och då var vi fjorton år. När den väl släpptes var det stort och något som vi firade ordentligt, säger Alexander Karim och berättar att han själv inte burit på några författardrömmar utan att det bara råkade bli så att han skrev två böcker samtidigt som han har fortsatt att spelat in filmer och tv-serier.

Från början var ”Modigast i världen” tänkt att bli en kortfilm. Men när den av olika anledningar inte blev av funderade Alexander på om de kunde skriva en barnbok i stället. Malin nappade och de började skriva berättelsen om flickan Alba vars syskon försvinner under en kraftig storm. Tillsammans med sin get Yanko måste hon hitta och få hjälp av sin pappa som har begett sig till andra sidan ön för att söka arbete.

– Vi hade jättekul när vi skrev boken och tog två olika roller. Malin är bättre på att skriva än vad jag är och hon är väldigt rolig och kan skapa roliga karaktärer. Jag är bra på själva ploten och vad som måste hända för att det ska bli en bra berättelse.

Den extraordinära berättelsen om Jonas Pålssons plötsliga död tog nästan tre år att skriva och handlar om en man som reser i tiden och försöker komma på varför han blir rädd och förhindra det.

– Jag är väldigt filminspirerad och det här är ett filmiskt grepp, säger Alexander Karim och berättar att det var en två veckor lång fyrtioårskris som gav honom själva idén om att skriva om någon som går bakåt i tiden.

Parallellt som han har skrivit på sin bok har han spelat in flera filmer och tv-serier. Nu senast tv-serien Advokaten där han har en av titelrollerna.

Hur har din skrivprocess sett ut?

– Första versionen tog ungefär ett år att skriva. Dels för att jag lägger allt annat åt sidan när jag börjar filma. Då tittar jag inte på film eller tv mer än på sådant som har med mitt nya projekt att göra. När jag spelade in ”Advokaten” var jag till exempel i Tingsrätten varje dag och försökte rensa skallen från allt annat än juridik.

Alexander Karim berättar att han även spelar in hela manuset via en diktafon så att han kan lyssna igenom det flera gånger. Det gör han för att komma in i handlingen och karaktärerna. När han väl börjar spela in en ny film eller serie och är inne i processen kan han fokusera på andra projekt också. Och under inspelningsperioder blir det en hel del väntande vilket ger tid till att skriva.

Du har även skrivit filmmanus, vad är skillnaden på att skriva filmmanus och en vanlig bok?

– Allt som står i ett manus måste vara filmbart, vartenda ord, och det blir ju mer av ett informationsblad än något annat. Du kan till exempel inte ha med något som inte går att avbilda, som tankar eller dofter. I en bok kan man skriva mer hur man känner och tänker.

Var det svårt att ställa om när du började skriva böcker?

– Nej, det var oändligt skönt. Det var som en befrielse eftersom filmmanus är ganska begränsade och man måste hålla sig till en budget. I en bok kan jag till exempel skriva att någon åker till Budapest hur många gånger som helst. I ett filmmanus betyder Budapest att filmen kommer kosta ett par hundratusen till. Varenda bild är en kostnad. I en bok kanske det handlar om att skriva tre rader medan det i ett filmmanus är skillnaden mellan ett ja och ett nej.

Att det blev skådespeleri för Alexander Karim från allra första början beror på hans stora intresse för film. Han har så länge han kan minnas gillat att uppträda och när han var yngre brukade han försöka härma skådespelarna i filmerna.

– Vi såg på massor med film hemma och såg allt som gick att se om och om igen. Under ett års tid såg jag ”Tillbaka till framtiden varje dag”. Jag älskar den filmen och tycker att den är som en godispåse.

I Sverige har Alexander Karim bland annat medverkat i Jönssonligan, Johan Falk-filmerna, Äkta människor och Advokaten. Han har också spelat i stora Hollywoodproduktioner. Bland annat har han spelat mot Nicolas Cage i filmen ”Dying of the light”.

FÖR ATT HITTA BALANS och få ihop vardagen med filminspelningar, skrivande och familj går Alexander Karim upp tidigt och skriver innan de andra har vaknat. Sedan gör han en lyxig hotellfrukost till hela familjen innan barnen går till skolan och Alexander och Malin börjar arbeta.

– Jag försöker maximera tiden och skriver ungefär två timmar per dag, då får jag ihop fem till sex sidor, säger han.

Eftersom han reser en del försöker han och Malin att underlätta så gott det går i vardagen med att barnen bland annat ska ha aktiviteter som inte ligger för långt bort. Han är även noga med att ha en klausul i sina filmkontrakt om att han ska kunna ta med sig sin familj på längre inspelningar. Förutom att familjen får vara tillsammans får barnen uppleva och se mycket av världen, något de uppskattar.

Av Jenny Fagerlund

Föregående artikel Fem smarta lösningar till bostadsrättsföreningen
Nästa artikel Inre reparationsfond och yttre underhållsfond: Vad är det?

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här