AnnonsElectrolux Professional AB

Lättare att säga upp grovt kriminella

5 okt 2023

Fastighetsägarna välkomnar förslaget om att det ska bli lättare att säga upp grovt kriminella från bostäder och lokaler. Alla åtgärder som kan bidra till att öka tryggheten är nödvändiga för att bryta våldsvågen och skapa trygga bostadsområden. 

Igår överlämnade utredningen ”Tryggare bostadsområden” sitt betänkande till regeringen, och Fastighetsägarna Sverige välkomnar förslaget om att göra det lättare att säga upp kriminella lokal- och bostadshyresgäster som begår brott inom fastigheten, dess lokaler eller dess omgivningar.

En av huvudpoängerna från Fastighetsägarna är att alla har rätt att känna sig trygga där de bor. Det innebär att barn inte ska behöva utsättas för våldsbrott när de leker på gården, är vid idrottsplatsen eller går till skolan. Foto: White Arkitektur

En av huvudpoängerna från Fastighetsägarna är att alla har rätt att känna sig trygga där de bor. Det innebär att barn inte ska behöva utsättas för våldsbrott när de leker på gården, är vid idrottsplatsen eller går till skolan. Det handlar även om att skydda barn och unga från risken att rekryteras av lokala kriminella gäng. Dessutom är det viktigt att fastighetsbolagens anställda kan känna sig trygga på sina arbetsplatser.

Fastighetsägarna Sverige har länge arbetat för att ge hyresvärdar och bostadsrättsföreningar bättre juridiska verktyg för att kunna minska brottslighet i och omkring sina fastigheter, och de är positiva till utredningens förslag. De menar att dagens lagstiftning är föråldrad och ineffektiv. Det är inte rättvist att den övervägande skötsamma majoriteten tvingas flytta på grund av några få hyresgäster som skapar otrygghet i området.

Samtidigt understryker Fastighetsägarna att förändringar i hyreslagen inte är tillräckliga för att bekämpa brottslighet. Det krävs även samarbete med polisen, socialtjänsten och skolan för att bryta utanförskap och förebygga brott effektivt.

Sammanfattningsvis ser Fastighetsägarna Sverige utredningens förslag som ett steg i rätt riktning för att öka tryggheten i bostadsområden och bekämpa brottslighet.

Föregående artikel I Stockholm bor vi minst
Nästa artikel Allt fler flyr nyproduktion

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här