AnnonsElectrolux Professional AB

Legionellavarning: Farligt att sänka varmvattentemperaturen

19 aug 2022

Varmvattnet i varmvattenberedaren måste hålla minst 60 grader för att inte legionellabakterier ska växa till.

Rådet att sänka vattentemperaturen i varmvattenberedaren för att spara energi kan vara livsfarligt. Svalare varmvatten erbjuder en perfekt miljö för legionellabakterier som kan orsaka dödlig lunginflammation.

I takt med stigande elpriser översköljs svenskarna just nu med råd för att spara energi. Ett återkommande råd är att sänka temperaturen inomhus och i varmvattenberedaren. Den senare kan dock vara förenat med livsfara. Branschorganisationen Säker Vatten varnar nu för konsekvenserna.

– Legionellabakterien förökar sig bäst i temperaturer mellan 20 och 45 grader, men den kan överleva i både högre och lägre temperaturer. Därför ska varmvattentemperaturen hållas över 50 grader och i en varmvattenberedare över 60 grader, säger Martin Brunnkvist, teknikansvarig och legionellaexpert hos Säker Vatten .

Legionella sprids via vattendroppar i till exempel duschen, bubbelbad eller fontäner. Den varken luktar eller märks, vilket gör att ett legionellautbrott kommer plötsligt och kan vara svårt att spåra. Varje år dör flera personer i Sverige av bakterien som orsakar legionärssjuka. Men mörkertalet kan vara stort, eftersom symptomen liknar en vanlig förkylning.

Föregående artikel Riksbanken höjer styrräntan med 1 procentenhet
Nästa artikel Oförutsägbara prisförändringar kan bli dyrt för föreningen

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här