AnnonsElectrolux Professional AB

Lexington – råttornas värsta fiende

17 feb 2024

Husse Mikael Skagerström skaffade sin cockerpoo för att ha en kompis. Men lille Lexington blev både vän och arbetskamrat. Redan som valp visade han sin styrka som råttjägare.

Mikael Skagerström arbetade på ett större företag och hade alltid sin hund med sig. När fem-månadersvalpen var med husse på jobbet skedde en konfrontation med en råtta. Lille Lexington reagerade blixtsnabbt och tog råttan. Efter en tids träning på kvällspromenader i Stockholms parker var han så pass säker på råttjakt att husse startade Svensk Skadedjursanering. I dag arbetar företaget med sanering av råttor, vägglöss, möss och duvor och även mård som är ett stort problem ute i skärgården.

– Fördelen med cockerpoo är att de är intelligenta. Lexington lärde sig mycket snabbt att döda råttor utan att bita så hårt att det kommer blod. Han lärde sig också att undvika råttor som är sjuka eller förgiftade, och berättar hur Lexington en gång mötte en stor råtta i en park, stannade på flera meters avstånd, tittade på husse och tydligt signalerade – den får gå och dö själv.

Men hundens främsta uppgift är inte att fånga råttorna utan att hitta var de kommer in. Hunden hör och känner doften och kan markera var råttor och möss rör sig och var det kan vara lönt att sätta fällorna. Lexington tar bara levande råttor om han får direktiv om det av sin husse. Mikael Skagerström beskriver ett starkt och kärleksfullt förtroende mellan sig och Lexington.

– Han kommunicerar väldigt exakt med mig, jag vet precis vad han vill att jag ska göra.

Så här kan det gå till:

Medlemmar i en bostadsrättsförening har sett råttor på gården och larmar styrelsen som ringer Svensk Skadedjurssanering. På plats markerar Lexington tydligt vid några buskar – han reser på bogen, tar ögonkontakt med sin husse, svansen går och han krafsar i marken. När han ser att husse har förstått exakt var råttan finns söker han vidare. En bit bort markerar han vid fasaden, också där finns det en ingång där råttorna tar sig in. Jakten går snabbt vidare.

Hunden arbetar högintensivt i 20 minuter. Efter 40 minuter är han trött, men då har han sökt över ett område som skulle ta en människa många dagar att söka igenom.

– När Lexington hittar var råttorna kommer in får jag använda olika metoder för att få bort dem, berättar Mikael Skagerström. Det handlar inte främst om att avliva dem utan om att se till att de lämnar huset. Det kan ske genom att man tätar hålen. Metallnät och cement kan stoppa bra. Råttor som hittar vägen genom avloppet kan få sig en stöt så att de sticker iväg.

Råttor signalerar genom doften att platsen är obehaglig och då går de andra råttorna inte dit. Han är restriktiv med att använda råttgift.

– Om det finns katter, barn och hundar i området tycker jag att man bör vara försiktig. Det kan ibland behövas för att få bort råttor från ett utrymme om man inte kan jaga bort dem, men det bästa är att förebygga. Alla åtgärder diskuteras med uppdragsgivaren, exempelvis en bostadsrättsförening.

Det kan finnas sättningsskador eller hål som kräver en mer omfattande reparation. Då behöver föreningen anlita snickare eller murare för att få huset tätt. Råttor finns överallt. De brukar komma in i fastigheter när det pågår arbeten i avloppssystem eller när gatan grävs upp av andra skäl.

– Min uppgift är att se till min kund slipper råttor i sitt hus.

Föregående artikel Antalet laddstolpar ökar kraftigt
Nästa artikel Första hjälpen för blödande brf:er

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här