AnnonsMiele

Livsfarliga fönster – helt ok enligt Riksbyggen

19 mar 2024

Fönsterspärr- svår att sätta fast
Den godkända fönsterspärren är extremt svår att sätta fast – men den är godkänd av fönstertillverkare och Riksbyggen. Foto:Dagmar Forne, Borätt Forum

Borätt forum har besökt bostadsrättsföreningen Ljusglimten i Göteborg. Föreningen som är ett 55+ boende har sedan inflyttningen 2018 kämpat för att få Riksbyggen att rätta till en rad byggfel, bland annat fönster som inte går att spärra när de ska putsas.

Hemma hos Sune Åkerblom och hans hustru Gunilla är det ljust, fräscht och hemtrevligt. Lägenheten ligger på sjätte våningen. Utsikten är vid, men det stora perspektivfönstret i vardagsrummet är oputsat. Det har sin förklaring, fönstret går inte att öppna och vända för det är någon millimeter för högt för fönsteröppningen. I vänt läge fastnar det i överkanten och kan inte låsas. Hälften av alla fönster i huset har samma fel.

– När Riksbyggen tvingades åtgärda fasaden som läckte satte de upp byggnadsställningar, men de vägrade att åtgärda fönsterfelet på ett tillfredsställande sätt. I stället fick vi denna lilla plastgrunka som ska fungera som spärr, säger Sune Åkerblom.

Byggkonsulten Lars Ottosson, som hjälper föreningen att driva ärendet mot Riksbyggen försöker en lång stund att sätta dit den patetiska lilla plastbiten, men går bet. Och även om de skulle lyckas är det osäkert om den skulle hålla. Enligt instruktionen får belastningen inte bli mer än 20 kilo när man putsar.

Tanken på vad som kan hända om någon försöker putsa fönstret ospärrat är extremt obehaglig.
fönsterspärr godkänd av Riksbyggen
fönsterspärr godkänd av Riksbyggen

Beträffande fönstren hävdar Riksbyggen att ”lösningen med att låsa uppställt fönster med angiven låsbricka är godkänd både i besiktning och från fönsterleverantör. Lösningen har använts och godkänts i flertalet andra projekt vilket påvisades av entreprenören och därmed ansåg även Riksbyggen det vara en godkänd lösning.”

Ett reportage från Ljusglimten publiceras i Borätt 2 2024, som kommer ut strax efter påsk.
Föregående artikel Svensk Byggkontroll – för att stoppa kriminella
Nästa artikel Vi ses i Uppsala 11 april!

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här