AnnonsElectrolux Professional AB

Nästan en halv miljon tillbaka på elen

19 feb 2024

I slutet på 2022 löpte brf Åsöterrassens fasta elavtal ut. I samband med detta började föreningen fundera på att gå över till timavläsning. Styrelsemedlemmen Fredrik Lekström tittade närmare på föreningens elförbrukning över dygnet, timme för timme. Till sin förvåning såg han att föreningen hade en extremt hög elförbrukning mellan klockan fyra och sex på morgonen. Det var upprinnelsen till att föreningen skulle få tillbaka sammanlagt närmare en halv miljon från Ellevio och Fortum.

─ Det var ju tur att vi började undersöka det här, annars hade det ju inte varit någon som kommit på detta, säger han.

Han berättar hur man tog upp den onormala förbrukningen i styrelsen. Där sa någon att den skyhöga förbrukningen sammanföll med när bageriet i huset bakade inför dagen. De tittade på statistiken för perioden då bageriet hade sommarstängt och såg att elförbrukningen då föll ner till normal omfattning.

─ Vi kontaktade bageriet, fick se deras avtal och fakturor. De betalade för den el de förbrukade. Allt var i sin ordning.

─ Det var ju tur att vi började undersöka det här, annars hade det ju inte varit någon som kommit på detta, säger Fredrik Lekström, styrelsen brf Åsöterrassen.

Så var förbrukades all denna extra el? Föreningen bad sin förvaltare att göra en utredning.

─ Vi tog dit en elektriker som undersökte det hela, berättar Jacob Bellstam, förvaltare på Storholmen. Det konstaterades ganska snabbt att elen var felkopplad. Den mätare som satts upp för bageriet var seriekopplad med föreningens mätare. Elen debiterades först hos bageriet, sedan igen hos föreningen.

─ Detta hade pågått i minst tio år kanske längre, säger Fredrik Lekström. Det motsvarade ungefär 30 procent av vår totala elförbrukning i föreningen.

Förvaltaren såg till att elen kopplades om och sedan var det dags att försöka få tillbaka allt som betalts extra under tio år. Dels den rörliga delen i elnätsavtalet, dels den faktiska elförbrukningen från Fortum. Något som skulle visa sig inte var helt enkelt.

─ Ellevio gjorde det här bra, säger Jacob Bellstam. De kunde räkna ut föreningens extrakostnad genom att stämma av mot bageriets elförbrukning och levererade ett gediget underlag. Och en tid senare fick föreningen tillbaka 235 000 kronor från Ellevio.

Fortum menade på att så fort underlaget var klart och Ellevio gjort sitt så skulle föreningen få ersättning för elen. Men här blev det mer komplicerat. Nu började vad det skulle visa sig en lång kamp med Fortum.

─ När jag kontaktade Fortum fick jag bara prata med kundtjänst. De berättade i sin tur att ärendet låg hos en avdelning som hette Mätvärden. Under de följande veckorna kontaktade Jacob Bellstam kundtjänst en eller ibland flera gånger i veckan utan att få något besked om när ersättningen skulle betalas ut.

─ Det var totalt omöjligt att få prata med någon från avdelningen Mätvärden, berättar han. Han möttes av samma besked från kundtjänst om och om igen. Ursäkterna staplades på varandra och utlovade löften om besked bröts gång på gång. Han var tvungen att skärpa tonen.

─ Jag sa till dem att vi kommer att behöva rikta ett skadeståndsanspråk till er från föreningens sida, för mitt arbete kostar ju pengar för föreningen, säger han. Det var ju orimligt att jag ska behöva lägga ned all denna tid på detta.

Men trägen vinner. I slutet på november, drygt åtta månader efter den första kontakten, presenterade Fortum ett underlag på vad de skulle betala ut. Strax innan jul 2023 kom pengarna, 180 000 kronor, in på brf Åsöterrassens konto.

Fredrik Lekström är dock nöjd över att få tillbaka allt de felaktigt betalt in till Ellevio och Fortum.

─ Det var ju varken Ellevios eller Fortums fel. Problemet orsakades ju av elektrikern som satte in mätaren till bageriet, säger han.

Och den knappa halva miljonen är förstås ett välkommet till skott i föreningskassan. För att inte tala om den 30-procentiga sänkningen av den årliga elräkningen.

─ Vilken vi nu har sänkt ytterligare med tio procent genom att byta ut all belysning till LED-belysning, avslutar han.

 

Föregående artikel Känner ni ert hus? Vi föreslår en fastighetsgenomgång
Nästa artikel Tillfälligt höjt tak för rotavdraget

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här