AnnonsElectrolux

Nyårslöften – de flesta lyckas hålla dem under ett år

30 dec 2022

Fler än hälften av de svenskar som avger ett nyårslöfte faktiskt lyckas hålla dem – i ett helt år. Foto: Adobe Stock.

Nyårslöften trams eller inte? Oavsett vad du tycker om nyårslöften, så visar Ny Svensk Forskning att fler än hälften av de svenskar som avger ett nyårslöfte faktiskt lyckas hålla dem – i ett helt år. Nedan kommer fyra tips för att öka sannolikheten att lyckas med dina nyårslöften.

  1. Välj rätt målsättning. I stället för att sätta upp mål i termer av att sluta med eller dra ned på något kan det vara bättre att sätta upp mål i termerna ”börja tugga tuggummi när du känner dig röksugen”, i stället för ”sluta röka”.
  2. Reflektera över din motivation. En annan viktig faktor är den inre motivationen. Ditt nyårslöfte bör utgå från dina egna idéer om vad som är viktigt och värdefullt i livet för dig – på lång sikt.
  3. Tänk långsiktigt. Försök att inte se så svart eller vitt på hur du lyckas med ditt nyårslöfte. Var förlåtande mot dig själv – ett tillfälligt bakslag är inte detsamma som ett misslyckande. Kanske kan du till och med lära dig något om dig själv av snedsteget.
  4. Sätt upp delmål. En god idé är en deadline för när ditt löfte ska vara infriat, att sätta upp delmål längs vägen kan underlätta. Sätt upp fyra–sex delmål och ge dig själv en belöning för varje delmål som du uppnår. Det blir som ett kvitto på att du är på rätt väg, och kan vara till hjälp när motivationen avtar. Delmålen sänker dessutom tröskeln vilket gör det lättare att komma i gång.

Källa: Kry

 

Föregående artikel Dags att ”motionera” innan årsskiftet
Nästa artikel Elbilen – potentiell brandfara

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här