AnnonsElectrolux Professional AB

Ofrivilliga sambos ­– polisanmälan är bästa rådet

6 dec 2023

en fin port i Vasastan
Det kan orsaka en hel del obehag när okända skriver sig på adresser där de inte bor.

Hur bli av med okända som skrivit sig på din adress? Skatteverket uppmanar alla som upptäcker fel i folkbokföringen att anmäla detta, men det kan ta lång tid innan felet rättas. Polisanmäl för att snabba på handläggningen!

Allt oftare rapporteras att ”en person med anknytning till kriminell gängmiljö är skriven på adressen” i samband med skjutningar och sprängdåd.

Enligt Skatteverket är det viktigt att fel i folkbokföring anmäls och rättas, men när frågan diskuteras på Facebook visar det sig att personer som upptäcker att en okänd person är skriven på adressen har svårt att bli av med sin ofrivillige sambo.

I en intervju som Borätt forum gjort med Skatteverkets Jens Lindqvist förklarar han att Skatteverket prioriterar ärenden där felskrivningen orsakar obehag eller kan misstänkas vara en del i ett kriminellt upplägg.

Det gäller därför att lägga tryck bakom anmälan till Skatteverket. Ett obehag man kan råka ut för är att inkassokrav och förelägganden från Kronofogden börjar strömma in till den okända sambon.

En kvinna i stockholmstrakten skriver på Facebook:

”Upptäckte att en okänd kvinna folkbokfört sig i min bostadsrätt först när postboxen fylldes av inkassokrav från Kronofogden och diverse spelbolag /… / Jag valde att polisanmäla, inte bara göra en ”felanmälan” via Skatteverket. Informerade sedan Skatteverket att den okända personens folkbokföring i min lägenhet var polisanmäld och då plockades personen bort inom ett dygn. Det tog tydligen skruv. Innan dess hade jag fått det tandlösa beskedet att ärendet skulle utredas och att det kunde ta flera månader.”

 Sedan 2018 är det straffbart att vara skriven på fel adress. Folkbokföringsbrott kan straffas med böter eller fängelse.

Föregående artikel När kriminella snor identiteter…
Nästa artikel Full koll på takskottningen?

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här