AnnonsElectrolux Professional AB

Höga elpriser ökar brandrisk

24 okt 2022

Enligt en undersökning gjord av försäkringsbolaget  If kommer en majoritet av de svarande elda mer än vanligt för värme för att minska sina elräkningar. Bristen på ved kan leda till att man eldar med fel virke eller att veden inte är tillräckligt torr, vilket är en säkerhetsrisk – som också kan påverka ersättningen vid brand skriver If i ett pressmeddelande.

En braskamin som värmekälla har blivit alltmer populärt i takt med att elpriserna stiger. Förutom att den bidrar till att värma huset så höjer den mysfaktorn. Men ett överdrivet eldande, felaktig användning och slarv med askan kan leda till ökad brandrisk.

– Försäkringsbolagen fick vid pandemins start ta emot ett antal brandskador med många tragiska utfall och vi är angelägna om att försöka undvika en liknande händelseutveckling igen. De bränderna kan i vissa fall haft samband med att fler arbetade hemifrån och passade på att elda, kanske hårdare än annars i sina eldstäder, säger Jenny Rudslätt, skadechef på If i ett pressmeddelande.

Mindre ersättning vid felaktig eldning

Det kan, beroende på omständigheterna, bli aktuellt med utebliven ersättning eller att den minskas med ett särskilt avdrag efter vad som är skäligt om kunden inte följt de rekommendationer och villkor som gäller vid säker eldning.

– Läs lokala föreskrifter, sköt om eldstaden och hantera askan på ett säkert sätt. Om du har bestämt dig för att skaffa kamin, se till att få en ordentlig installering av din kamin. Och boka sotare i tid, det är lång väntetid just nu, säger Jenny Rudslätt.

Att tänka på när du eldar

Elda inte för hårt. För höga temperaturer i skorstenen kan påverka omgivande isolering och öka risken att det börjar brinna. Kommer det tät, svart rök ur skorstenen är det ett tecken på att du eldar för intensivt.

En god tumregel att aldrig elda mer än 3 kg ved per timme och inte längre än 3–4 timmar.

Låt alltid eldstaden vila lika länge som du eldat innan du börjar elda igen.

Elda alltid med torr ved som lagrats torrt och luftigt i minst ett år. Bristen på ved kan leda till att man eldar annat än ved eller att veden inte är tillräckligt torr, vilket är en säkerhetsrisk.

 

 

 

Föregående artikel Bostadsrätterna faller först och mest
Nästa artikel Minska risken att få betala andras skulder

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här