AnnonsMiele

Om din pojkvän är kriminell och vill flytta in…

5 mar 2024

Regeringen går vidare med förslagen om att underlätta för hyresvärdar att säga upp grovt kriminella hyresgäster från bostäder och lokaler. Vad händer med de kriminella som bor i bostadsrätter? Maria Wallin, författare, sociolog och specialiserad på kriminella nätverk och strukturellt våld. Hon har tillsammans med Fastighetsägarna sammanställt en rapport om ”Så skapar vi tryggare bostadsområden” med fokus på hyresmarknaden.

Vad säger hon om bostadsrättsmarknaden?

-För några år sedan tänkte kommunstyrelsen i Göteborg att åtgärda hela problematiken med den organiserade gängkriminaliteten i ytterområdena genom att omvandla hyresrätter till bostadsrätter, då skrek jag rakt ut ”det får ni inte bara göra då blir vi aldrig av med dem”. De kriminella har drösvis med pengar för att köpa bostadsrätter.

-Att utplåna den organiserade brottsligheten är en betydligt svårare fråga. Vi kanske ska nöja oss med målet att få alla människor att känna att de har en tillhörighet och en plats i vårt samhälle, säger Maria Wallin, författare, sociolog och specialiserad på kriminella nätverk och strukturellt våld Foto: Adobe Stock.

Hyresrätterna är inte problemet, menar Maria Wallin utan den organiserade kriminaliteten.

– Utvecklingen när det gäller de kriminella nätverken går nu oerhört snabbt.

Hon har också bra exempel på hur bostadsrättsföreningar tagits över av kriminella, genom deras släktingar som flyttar in, det kan vara syskon, en farbror eller morbror eller liknande.

Hur tror du man ska komma tillrätta med bostadsrättsproblematiken och de kriminella?

-Det är svårt man kan inte döma en person som kanske har ett syskon, gift sig med någon som är kriminell. Jag tycker att man pratar alldeles för lite om detta hur ska vi förhålla oss till människor som inte är kriminella men har släktingar och/eller nära anhöriga som är det? Vad gör man om flickvännen köper en lägenhet så flyttar pojkvännen in och är kriminell ska hon säga nej då?

Går det att stoppa den här utvecklingen Sverige har hamnat i?

-De stora grupperna som känner sig marginaliserade och inte känner någon tillhörighet, dessa personer går att jobba med. Människor vill vara med och vi kan stödja föräldrar så de kan jobba med sina barn. Att utplåna den organiserade brottsligheten är en betydligt svårare fråga. Vi kanske ska nöja oss med målet att få alla människor att känna att de har en tillhörighet och en plats i vårt samhälle.

Tror du valet är lättare att hitta en plats i livet mot att kunna tjäna närapå gränslöst med pengar?

-Jaa absolut, det handlar inte bara om pengar utan den kriminella drivkraften handlar också om social status i form av materiella saker som de tillförskaffar sig genom makt och våld. Många av de unga som hamnar i de här miljöerna mår inte bra, de lider av psykosocial ohälsa med kanske olika diagnoser, trasiga hemmaförhållanden och använder kriminaliteten som ett självdestruktivt beteende.

Föregående artikel Pantsatt drömlägenhet – mardröm för köparen
Nästa artikel Fastighetsskötaren tipsar: Montera en flottörventil till toaletten

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här