AnnonsElectrolux Professional AB

Oopzie hittar fjärrvärmeläckor lekande lätt

6 jun 2024

Oopzie är mer som en överaktiv valp än en fullvuxen schäfer, hon hoppar, skuttar och vill i väg. Hundföraren och ägaren Susanne Kihl kämpar med att hålla henne i ett stramt koppel när vi passerar Rålambsvägen, i Stockholm, på väg ned mot vattnet en gråmulen dag. Oopzie far runt våra ben men att släppa henne lös är det inte tal om. Den här hunden kan sin sak – att hitta fjärrvärmeläckor på ledningsnätet.

Att upptäcka läckage på fjärrvärmeledningar, där vatten läcker ut i marken, är både kostsamt och utmanande. Trots att vissa ledningar är utrustade med fuktlarm är det inte alltid enkelt att lokalisera exakt var läckan uppstår. Dessutom har inte alla ledningar larmtråd vilket ytterligare försvårar processen.

Hundar har visat en enastående förmåga när det gäller att upptäcka läckor på fjärrvärmenätet. De är tränade att leta efter doftspår från fjärrvärmen och har inga problem att arbeta i miljöer med störande ljud. Foto: Emil Dansk.

Däremot har hundar visat en enastående förmåga när det gäller att upptäcka läckor på fjärrvärmenätet. De är tränade att leta efter doftspår från fjärrvärmen och har inga problem att arbeta i miljöer med störande ljud. De kan effektivt söka på olika underlag som skog och mark, och de är beredda att arbeta i alla typer av väderförhållanden. Med deras hjälp blir det möjligt att snabbt lokalisera läckorna.

Vi testar Oopzie på plats och gör en fiktiv läcka med fjärrvärmevatten för att se om hon hittar den på gräsmattan. Det gjorde hon och markerade en ”frozen position” samtidigt som hon stampade med tassen.

Vilka egenskaper ska en bra hund som lyckas hitta fjärrvärmeläckor ha?

−Att de är störningståliga, att de inte reagerar på allt och alla runtomkring, att de har en hög arbetsmoral och verkligen vill jobba, säger Susanne, ägare till Hundägarservice Specialsök.

Cockerspanieln Bruno har fått ett pris från föreningen ”Vatten” som firar 80 år idag för innovation och läcksökning. – Båda hundarna är duktiga att hitta fjärrvärme Foto: Emil Dansk.

Hur tränar man upp en sådan hund?

−Till en början får leta efter sin leksak så de får upp en motivation, det är viktigt att hunden kan koncentrera sig i olika miljöer och sedan lär jag den doftbilden. I det här fallet är det fjärrvärme och dricksvatten. Vad gäller dricksvattnet är det en form av processat vatten, en kemisk rening, fjärrvärmen är ett slutet system till skillnad mot dricksvattnet. Det är två olika doftbilder för hunden.

Är det speciella raser som är bättre än andra för att blir en bra sökhund?

−Vissa raser är mer arbetande än andra men det kan finnas blandraser som är helt fantastiska. Jag håller mig till cockerspaniel, labrador och schäfer. En cockerspanielvalp som jag har måste vara 8-10 månader innan jag påbörjar dressyren och då kommer han att gå i tjänst när han är 1 ½ år, han måste få vara valp också.

Vad har du för kunder?

−Det är kommuner, samfällighetsföreningar, energi- och bostadsbolag och fastighetsägare.

I bilen sitter en chokladbrun och en svart cockerspaniel. Susanne upp Bruno i famnen. Bruno verkar lugn och trygg. Han ser till och med lite stolt ut – inte så konstigt, han har fått ett hedersomnämnande.

−Han har fått ett pris från föreningen ”Vatten” som firar 80 år idag för innovation och läcksökning. Det blev ett diplom och jag fick möjlighet prata om det här.

Vi har pratat om en sökhunds egenskaper men vad är utmärkande för en bra hundförare?

-Att kunna läsa av hunden och veta vad vi lär den, vara en bra drivkraft men framför allt vara problemlösningsorienterad när det gäller hund och även förstå läckaget. Jag har gått en yrkesutbildning för läcksökare och rörnätsutredare och är numera examinerad.

Hur kom du in på den här yrkesbanan?

−Jag började redan som 12-åring på Brukshundsklubb och sedan har jag jobbat med hundar yrkesmässigt sedan 1984. Det bästa med jobbet är friheten och att få jobba med sina familjemedlemmar som dessutom är mina kollegor. Det är en livsstil, avslutar Susanne.

Föregående artikel Bopriserna – både köpares och säljares marknad
Nästa artikel Arturo Arques: Inga fler springnotor, tack!

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här