AnnonsStyrelsesupport

På Spaning – så lever vi år 2045

2 okt 2021

I framtiden dör konsumtionssamhället, i stället för prylar är tillgång till tid det som ger dig status. Bostadsrättsföreningen är inte längre bara en boendeform, det är en ”tribe”, en grupp boende med en gemensam värdegrund och intressen. Både köket och TV-rummet hänger på fallrepet, samtidigt som det krävs att du blir mer social. Det är några av de spännande framtidstankar trendexperten och framtidsspanaren Stefan Nilsson bjuder på.

Söker du på ”framtidens boende” på nätet översköljs du ofta av visioner om det supersmarta hemmet, den ständigt uppkopplade individen och robotar som svärmar runt oss. Och visst, teknologin har ju, och kommer ju att ha, ett helt avgörande inflytande på hur vi bor och lever. Men om vi lägger teknologin lite åt sidan för en stund och i stället försöker titta mer på sociala, samhälleliga och mänskliga aspekter, vilka möjliga trender ser vi då på 20 – 30 års sikt? För att få några spännande tankar och funderingar kring detta kontaktade vi Stefan Nilsson, trendexpert och framtidspanare.

När jag ringer upp honom några dagar senare har förberett en lista på sex punkter och avverkar raskt spaning nummer ett, storstadens framtida dragningskraft.

– Just nu pekar trenden mot en viss ökad utflyttning men på sikt kommer storstaden fortsätta vara magneten som lockar oss. Här finns kärleken, festen, utbildningen och jobbet – det är här det händer och fortsätta att komma att hända, menar han.

Många tror att vi kommer att bo på allt mindre yta, inte minst med tanke på hållbarhet och miljö- och klimatskäl. Stefan Nilsson anser att det mest troliga är trender som går åt bägge hållen. Hemarbetet är här för de som kan jobba hemma vilket kräver mer yta, medan många andra kommer att leva alltmer av sina liv utanför bostaden. Gå oftare på restaurang, röra sig och umgås mer på gemensamma och allmänna ytor. TV-rummet försvinner, köket blir mindre och – prylarna blir färre.

– Om 30 år kommer vi att titta tillbaka på dagens konsumtionssamhälle och förundras – minns du när vi köpte prylar hela tiden? Saker som råvarubrist, för höga kostnader, miljö- och klimathänsyn kommer att styra känslan av status åt nya håll, menar Stefan Nilsson.

Tid kommer att vara en framträdande måttstock på status. Egentid, tid med barnen, kortare arbetstid, tid att baka bröd, träna, umgås, utvecklas och förkovra sig – tid att kunna unna sig något.

En annan tydlig trend är att antalet singelhushåll kommer att fortsätta öka och antagligen stå för majoriteten av hushållen i Sverige inom ett par decennier.

– Allt fler unga tycker inte det är lika viktigt att ha en partner. Man vill ha barn men inte nödvändigtvis bo med den andra föräldern. Det öppnar upp för en utökad familj snarare än den klassiska kärnfamiljen, säger Stefan Nilsson. Mer umgänge på gemensamma och allmänna ytor. Unga idag är värdedrivna och tänker i termer av att tillhöra en grupp, hitta sin ”tribe” där de kan identifiera sig med andra med liknande värderingar och intressen.

Just begreppet tribe är något som Stefan gärna vill utveckla och exemplifiera. Det närmsta svenska ordet är väl ”flock”. Han menar att framtidens bostadsrättsföreningar kommer att skapa sin egen värdegrund, sin egen identitet som kan locka likatänkande att bo just där. Det kan handla om ett gemensamt konstintresse bland de boende, kanske har föreningen ett vackert konstverk i trapphuset och anordnar regelbundna konstrundor. Hållbarhet, HBTQ, generationsboende,  nysvenskar, mat, livsstil är andra tänkbara områden. En matintresserad förening kanske hyr ut en lokal till en riktigt bra restaurang o bottenvåningen. Bostadsrättsföreningen blir mer än en funktion, den blir till en identitet för de boende.

– Detta kommer också att ställa högre krav på att man är social och vill umgås, träffas i föreningens egna lokaler och genomför gemensamma aktiviteter. Konstrundan blir lika obligatorisk som nutidens städdagar. Exakt vilka ämnen, frågor eller områden som kommer att binda samman individer i ”tribes” på 30 års sikt är självklart svårt att förutse, men jag är övertygad om att det kommer, säger Stefan Nilsson.

Det finns exempel redan idag säger han. Bovieran, ett konceptboende för främst äldre personer finns på ett antal platser i Sverige och växer snabbt. Här bor individer som vill njuta av ett medelhavsklimat året om. Mellan huskropparna har man glasat in gården och skapat miljöer med växter, träd, vatten och stenläggningar som för tankarna söderut.  Bostadsrättsföreningen 79 & park på Gärdet i Stockholm är ett annat exempel med sina terrasser, ljusinsläpp och miljövänliga materialval – en förening för den miljömedvetna individen att trivas i. Andra exempel är föreningar som byggs utan att det finns en enda parkeringsplats.

– Något som pandemin lärt oss är att hur än effektivt och praktiskt det är med Zoom och Teams så ersätter inte skärmen det riktiga mötet, umgänget, utbytet individer emellan. Det sociala kommer att bli allt viktigare. Men å andra det är det ju svårt att blicka in i framtiden, menar Stefan Nilsson. Vi blir alltmer uppkopplade, kanske tar vi steg in i virtuella världar, blir avatarer på digitala äventyr.

Kanske suddas gränserna mellan verklighet och den digitala världen ut på sikt, måhända är en del av vår bostad i en inte alltför avlägsen framtid en helt digital upplevelse där vi träffas och gör saker tillsammans.

Den som lever får se.

 

 

 

Föregående artikel Oklart vem som betalar sanering
Nästa artikel Solcellsinvestering kan ge 10 000 i lägre ränta

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här