Han jobbar heltid med dagliga bekymmer i en bostadsrättsförening, att förebygga och medla i konflikter – från enkla missförstånd till slagsmål i tvättstugan. Vad är de största problemen mellan styrelse och medlemmar? Vad är man oense om?
–Det svåra i en bostadsrättsförening är att man är ett stort antal personer som inte har valt att bo tillsammans och därför är det i princip omöjligt att nå konsensus. I många föreningar finns någon eller några som inte är nöjda med styrelsens arbete och som ifrågasätter det mesta och ser som sin skyldighet att påpeka allt som hen tycker är fel, säger Patrik Nordlund, socionom på HSB Göteborgs Boendesociala grupp.

–Ibland är det av välmening, man kanske sitter på en kunskap som man vill dela med sig av men är inte bra på att kommunicera utan framställer det på ett sätt som kan upplevas både hotfullt och knäckande och gör att styrelsen tappar lite fokus och energi.
Här är Patrik Nordlunds bästa tips till styrelser som vill främja grannsämja:
- Behandla alla medlemmar lika. Träffa nya medlemmar i samband med inflyttning för att hälsa välkommen och informera om hur det fungerar i just den föreningen.
- Skapa forum där medlemmarna möts fysiskt och lär känna varandra. Det skapar både trygghet och en möjlighet att lära känna grannarna. Det kan handla om gemensamma städdagar, andra aktiviteter så som spel, quiz, grill mm.