AnnonsElectrolux Professional AB

Potatisen ligger illa till

17 nov 2024

Vad äter vi i framtiden? Blir det insekter eller kanske bara tabletter? Svar på tal har Richard Tellström, docent i måltidskunskap, författare, matkulturell expert på Lantbruksuniversitetet och som har medverkat i TV:s programserie ”Historieätarna”. Vad ligger på tallriken om 50 år? Vad försvinner och inte? Potatisen ligger illa till.

Sådana här framtida nya matkulturer brukar uppstå efter kriser och det är ekonomiska, politiska och värderingsmässiga kriser senast var under 90-talet när Sverige går med i EU, den höga räntan, bankerna som gick omkull, det gamla folkhemmet går i graven och då blir det en ny matkultur som är omöjlig att förutsäga något om. Man vet bara att människor inte vill återvända till tiden före krisen. Nu har vi en ekonomisk kris som vi börjar jobba oss igenom med inflation räntor som gått upp, mindre ekonomiska resurser, krig i Europa och den stora pandemin – den lever fortfarande. Politik, ekonomi och värderingsskifte brukar föra med sig ny matkultur. Vi vill inte återvända till 2000- och 2010-talet.

Gäller det också några specifika maträtter?
– Jag har gjort försök analysera om det finns några men det går inte. Ta kebabpizzan som kom under 90-talet och är cross-over- matlagning och 90-talets svar på cross-over, vi hittar på tacopaj och laxpasta med thaismak.

– Då frågar jag mig hur långt tid i förväg hade jag kunnat se de här. De bara uppstår eller de fäster vid tidsandan. Vad kommer att fästa 90-talets postmodernitet, blir det rullkorv på bensinstationerna? Kommer det att slå eller inte att introducera något. Kring år 2000 kommer en drickyoghurt med skruvkork – den lanserades första gången 25 år tidigare men den slår inte eftersom tidsanandan är fel. Det krävs ett värderingsskifte för att den ska kunna säljas, bl.a. att det är ok att gå ”omkring och halsa”. När jag växte upp under 60-talet ansågs det vara synnerligen ouppfostrat, det var bara ölgubbar som halsade men det har skett en förändring, idag kan man gå och dricka en mugg kaffe utan att någon höjer på ögonbrynen.

Lutar inte trenden mot det vegetariska och/ eller stekta insekter på tallriken?
– Insekterna kan vi ta först och jag säger troligtvis inte och skälet till det är att det finns få tillfällen i vår historia vad gäller introduktion av nya livsmedel som slagit igenom. Det finns egentligen bara två produkter, den ena är potatis och det andra är sushi för vi har aldrig ätit rå fisk i Sverige. Sushi kom under sent70-tal men det slår först år 1990 och det får räknas som väldigt snabbt.

Matkulturen är på väg att gå över från tvåhands- till enhandsfattning. Den andra handen ska man ha fri för mobilen.

– Jag är även tveksam till det vegetariska eftersom det var 2010-talets stora matidé och stora matidéer överlever inte trots detta är vi inne i den fjärde vegovågen sedan 1880-talet när den första mattas av och slutar för att sedan återkomma. Enligt Richard serveras det mindre med potatis i skolorna, ungefär en gång i veckan, och betydligt mera av ris, pasta och tacos övriga dagar. Det är också en förändring vad gäller bordsskicket.
Matkulturen är på väg att gå över från tvåhands- till enhandsfattning. Alltså från kniv och gaffel till att man slevar i sig maten med sked eller gaffel och äter mat som är sönderskuren från början som till exempel en biff i småbitar som man sticker in i munnen. Det är för att man ska ha andra handen fri för mobilen så att man kan scrolla i den.

-Fläsk med löksås – det är världens godaste maträtt tillsammans med kokt potatis, säger Rickhard Tellström. Foto: Urban Björstadius.

Middagar och mat har väl ändå en stor social betydelse?
– Ja, men det blir mer vanligt att man äter bredvid varandra än med varandra.

Skiljer sig ovan om man är en familj, har en partner eller är ensamstående?
– Ja, är man ensamstående är nog enhandsfattningen ännu vanligare än i en familj men eftersom maträtterna går mot sönderskuret och wokat och liknande är rörelsen över mot enhandsätande. Man äter färre klassiska maträtter med kött eller fisk, grönsaker och potatis som man sätter ihop i en tugga med kniv och gaffel. Det sättet att äta kommer att försvinna.

Vad kommer att bli extremt exklusivt?
-Det är ganska stabilt och sträcker sig över lång tid; hummer, kaviar, champagne, filékött, grädde, bearnaisesås, fett har högre status. Mycket handlar om timing, förändring och nya värderingar. Om ICA presenterar tio nya produkter räknar de med att åtta av dem misslyckas på marknaden.

Vad äter du helst själv?
Fläsk med löksås – det är världens godaste maträtt tillsammans med kokt potatis!

Föregående artikel Detta är Proptech
Nästa artikel Vill skapa trygghet i bostadsaffärer

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här