AnnonsStyrelsesupport

Proptech höjer standarden

31 mar 2021

Från lappar i hissen till kommunikationsappar. Digitala ”tvillingar” och smarta mätsystem. Property Technology, även kallat proptech, blir alltmer efterfrågat i bostadsrättsföreningar.
Digitaliseringen kan hjälpa bostadsrättsföreningar att spara pengar, utveckla fastigheten och göra boendet bättre för medlemmarna. Genom investeringar i exempelvis energiförbättrande åtgärder, installation av solceller eller något så enkelt som att ladda ned en applikation i mobilen för att boka tvättstugan förbättrar vardagen i bostadsrättsföreningarna.

Proptech
Tony Strand, Chief Commercial Officer på KTC.

Tony Strand, Chief Commercial Officer på KTC, menar att tanken med digitaliseringen är att dra nytta av olika fastighetssystem och kommunicera med de som bor i fastigheten.
– Det handlar om att kunna erbjuda en bättre boendeupplevelse för de som bor i bostadsrätt, säger han och fortsätter
– Och framför allt handlar det om att man kan möta medlemmarnas önskemål om ett smidigare boende till en lägre kostnad. Att man framöver kan få tillgång till service och varuleveranser till bostaden gör inte saken sämre.
När utvecklingen av fastigheten fortsätter blir kraven på styrelsen och medlemmarna i bostadsrättsföreningarna högre menar Roger Tofft, VD på PropTech Sweden.
– Det kommer ställas högre krav på föreningar i framtiden. Man ska inte kunna allt, men du bör i alla fall veta var du ska vända dig med dina frågor. Styrelsen och styrelsemedlemmarna behöver bollplank att diskutera med, säger han och fortsätter.
– Många bostadsrättsföreningar använder sig av samma leverantör som de haft i flera år. Nu när marknaden förändras och fler aktörer tar plats blir det viktigt att jämföra dem. Se vart ni kan spara pengar någonstans.

”Se och röra fastigheten digitalt”

Någon som blivit allt vanligare är den digitala tvillingen. En digital tvilling är en kopia av något verkligt som sedan finns i datorn, exempelvis fastigheten. Det gör att styrelsen kan se och röra fastigheten digitalt.

Proptech
Roger Tofft, VD på PropTech Sweden.

– Du får allt du har lokalt hands-on i fastigheten i ett system, säger Roger Tofft.
Att ha fastigheten i datorn underlättar för styrelsen vid exempelvis skador i fastigheten. Kan man söka genom fastigheten via datorn och tidigt hitta problemet slipper man kalla dit reparatörer som kanske inte har rätt verktyg med sig vilket gör att väntetiden blir längre. Kan man direkt identifiera problemet går det snabbare att lösa det.

”Ersätter lappar i tvättstugan”

Både Roger Tofft och Tony Strand pratar även om applikationer som hjälper styrelsen och de boende att kommunicera med varandra.
LÄS ÄVEN: Nytt stöd för energieffektivisering
– Vi ser en tydlig trend av kommunikations-appar. När folk inte kan träffas och prata med varandra blir apparna allt viktigare, säger Roger Tofft.
– Det finns många boendeapplikationer just nu, som exempelvis ersätter lappar i tvättstugan och annan typ av kommunikation för de boende, samt underlätta för styrelsen att få ut information, säger Tony Strand.

Vilka andra trender ser du just nu?

– IMD, individuell mätning. Om föreningen vill dela el abonnemang, kan de skaffa ett till hela brf:en. Då kan man fördela ut så alla kommer åt det, så mäter man hur mycket varje lägenhet gör av med. Det fungerar även på varmvatten, vilket är ganska vanligt. Där finns det mycket pengar att spara och samtidigt kan man bidra till ett bättre klimat, säger Tony Strand.
– En plats där man kan skapa någonting, exempelvis lokaler i fastigheten. Där ser vi en tydlig trend med att det blir vanligare med till exempel co-workingytor eller leveransrum, säger Roger Tofft.

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här