AnnonsMiele

Rätt hund för rätt jobb

31 mar 2024

Du kan se dem, som fullvuxna är de bruna, de suger blod och ser ut som en platt äppelkärna. De kommer fram när du ligger i sängen, duktiga på att gömma sig och är mest nattaktiva. Samtidigt är de anpassningsbara sover du på dagen och jobbar på nätterna gör den likadant. Det handlar om vägglöss som kan finnas lite varstans i soffan eller bakom en list. Om du blir biten kliar det – ordentligt!

De är specialister på att hitta vägglöss och råttor, två av de mest svårsanerade skadedjuren. Företaget arbetar med sökhundar inom skadedjursbranschen över hela Sverige.

Hur kommer sig detta intresse för skadedjur?

−Det bara blev så, jag kontaktade Anticimex som berättade att de hade börjat jobba med vägglushundar, då sökte jag tjänsten hos den leverantör som Anticimex hade ett avtal med, där blev jag anställd. År 2019 sa jag upp mig och startade eget, berättar Mona Ghalayini, grundare till QDD (Quality Detection Dogs Sweden AB).

Beaglehunden Rex letar efter vägglöss under sängen. Foto: Mona Ghalayini.

Använder ni ofta vägglushundar i brf:er?

−Oh ja, det är väldigt vanligt, vi samarbetar med olika skadedjursföretag. Föreningarna kan höra av sig till oss direkt också. Vi har mycket jobb framförallt i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö och ibland flyger vi till Boden eller Luleå.

Vad är roligast i det här jobbet?

−Att med hundens hjälp kunna lösa problem. Ser man till vägglöss är det starka känslor kopplade till dessa skadedjur.  Du kan få dem var som helst i kontakten mellan människor, när du bor på hotell, det finns tillräckligt med vägglöss både in- och utrikes. De trivs helt enkelt nära människor där vi sitter eller ligger längre stunder. Får du in vägglöss på arbetsplatsen kommer de att sitta kring stolar, skrivbord och dator. De äter på dig lite då och då.

Mona och cockerspanieln Amy också duktig på att fånga vägglöss.

Vad är utmärkande för en vägglushund? Vilka egenskaper ska den ha? Vilken ras är mest lämpad?

−Rasen har mindre betydelse vilken hund som helst skulle kan lära sig vägglusdoften men alla hundar klarar inte av att jobba som vägglushund. Den luktar ungefär som en bärfis – när den blir störd skickar den ut den doften men den normala situationen är att de gömmer sig och då luktar den väldigt lite. Det behöver vara en bra storlek på hunden, en hund som människor inte är rädda för eftersom vi jobbar med i miljöer med mycket människor som exempelvis vårdhem, skolor, hotell, föreningar osv.

−Den ska gärna ha kortare päls så att den inte blir smutsig i trånga utrymmen som under sängar och det kan dessutom vara ganska varmt i bostäder/hotell. Hunden ska vara ihärdig och inte ge upp. Ibland kan det ta lång tid att hitta lössen. Hundarna ska vara sociala och trygga. Vi föredrar jakthundar, från jaktlabrador till beagle. Rätt hund för rätt jobb – vi är ganska petiga. En välutbildad vägglushund och hundförare har en träffsäkerhet att hitta vägglöss upp till 90 procent under optimala förhållanden. Det tar ungefär 6-9 månader att utbilda en oerfaren hund till att bli en operativ vägglushund.

Hur går träningen till?

−Vi presenterar doften för hunden, visar en vägglus och så får de godis eller en leksak som belöning. De förstår att de ska leta efter den speciella doften – då får de mer godis. En hona lägger upp 1-5 ägg om dagen som kläcks efter tio dagar.

Kan man undkomma vägglöss på något sätt?

−Det kan vara svårt och är ett problem i samhället, en del reagerar inte och de kan bli sittande med vägglöss en längre tid och det är inte bra.

−Man ska inte vara överförsiktig en del kan bli väldigt oroliga över vägglöss och undviker folk. De kan bli isolerade och kanske slutar träffa vänner. Det finns olika preparat med värme och kyla som tar kål på dem. Ett giftfritt alternativ är kisel. Man kan alltid kan få bort vägglöss men det kan ta längre eller kortare tid beroende på mängden vägglöss, avslutar Mona.

 

 

Föregående artikel Boverket: Byggfelen kostar – och det är du som betalar
Nästa artikel Spekulation i framtida ränteutveckling är inte en kärnverksamhet

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här