AnnonsElectrolux Professional AB

Rättegång om försvunna bostadsrätter inledd

16 dec 2021

Idag började rättegången i fallet där fastigheter sålts och bostadsrätter omvandlats till hyresrätter utan att övriga i föreningen informerats. Tre åtalade anklagas för att ha sålt fastigheter med bostadsrätter utan medlemmarnas vetskap.

Den 4 september 2019 kallades de tre föreningarna, där de åtalade satt i styrelsen till en extrastämma. Där beslutades att fastigheterna skulle säljas och bostadsrättsföreningen upphöra. Men ingen av de övriga som ägde lägenheter i föreningen hade fått kallelse till stämman, inte eller visste de om affären. I december samma år uppdagades den då de drabbade fick veta från sina respektive banker att deras bostad inte längre fanns som säkerhet. Kvar var bara lånet.

Åklagaren menade under rättegångens första dag att det är en enkel historia; husen har sålts utan medlemmarnas vetskap och föreningen har lidit skada.

Försvaret öppnade med att hävda att det här inte var ett upplägg likt en vanlig bostadsrättsförening. Här hade de målsägande aldrig haft avsikt att bo i lägenheterna.

Istället handlar det om ovanliga omständigheter där de boende inte betalat handpenning eller haft kostnad för räntor.

Det har varit ett kreativt finansieringsupplägg med en komplicerad bakgrund, enligt försvaret. Försvaret hävdar även att de målsägande var utlösta vid tiden för affären, något som de målsägande som var på plats för att vittna avisade.

– Då hade jag inte varit här idag, sa en av de målsägande som blivit av med sin lägenhet.

Läs mer om bostadsrätterna som försvann i nästa nummer av Borätt, ute i början av 2022.

Föregående artikel Åtal för insiderbrott med anknytning till Karlatornetaffären
Nästa artikel Så sätter föreningen rätt avgift

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här