AnnonsElectrolux Professional AB

Regeringen öppnar för att återinföra digitala stämmor

17 jan 2022

Nya restriktioner och en snabbt ökande smittspridning aktualiserar åter behovet av att kunna genomföra årsstämmor digitalt. Den tillfälliga stämmolagen slutade gälla vid årsskiftet. Men nu signalerar regeringen att de är beredda att återinföra lagen vid behov.

Borätt har sökt Morgan Johansson för ett klargörande i frågan möjligheterna till att återinföra möjligheten till digitala stämmor. Efter flera påstötningar kom svaret slutligen från Erik Hällströmer, Ämnesråd, bitr. enhetschef vid Justitiedepartementet;

”I oktober skickades ett pressmeddelande ut med information om att den tillfälliga lagen inte kommer att förlängas efter årsskiftet. Det finns inget annat besked att ge i nuläget. Regeringen följer dock utvecklingen noga och är beredd att vidta åtgärder skyndsamt om det skulle behövas.”

Nu har även HSB, Riksbyggen och Bostadsrätterna har gjort en gemensam hemställan till regeringen om ett återinförande av den tillfälliga lagen. Svaret från Justitie- och inrikesminister Morgan Johanssons pressamordnare visar på att regeringen verkar svänga något i frågan – ”regeringen följer utvecklingen noga och är beredd att återinföra lagen vid behov”.

En förhoppningsvis positiv nyhet för föreningar med brutet räkenskapsår, som snart står i begrepp att genomföra sina årsstämmor. Den långsiktiga frågan kring huruvida lagen skulle kunna bli permanent hänger dock fortfarande i luften.

Föregående artikel Regeringen öppnar för att återinföra digitala stämmor
Nästa artikel Hyra ut via Airbnb? Livesänd debatt imorgon!

1 Kommentar

  1. Som det ser ut i dagsläget, skulle man inte öppnat upp som man gjorde i en pågående uppgång. Att sedan låta ex. föreningar hålla föreningsstämmor, skulle vara huvudlöst. Vi har ex. 390 lgh och skulle inte kunna göra ett urval att bara ett fåtal, eller först till kvarn-principen skulle gälla. Med poströstning, eller om möjlighet funnits med digital stämma för alla, skulle alla kunna ta del av informationen och uttrycka sig via inlämnade poströster/digitalt forum. Vid poströstningen 2021, var det ca 50% fler medlemmar som engagerade sig än vanligt. Många medlemmar med fysiska hinder, kunde delge vad de tyckte om året som gått. Tidigare år har de inte klarat/orkat att ta sig till stämmorna, men i och med poströstningen, kunde de vara med.

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här