AnnonsElectrolux Professional AB

Säkerhetsexpertens bästa tips

28 okt 2021

Dick Malmlund, säkerhetsexpert med lång erfarenhet inom både detaljhandel, personskydd och bostadsrätter, är intervjuad i Borätt 5 som kommer ut denna vecka. I artikeln finns en rad tips på hur bostadsrättsföreningar skyddar sig fysiskt, men också mot identitetsstöld och bedrägerier. Här några tips ur artikeln:

Fakturabedrägerier är ett gissel. Oseriösa ”erbjudanden” om tjänster med tveksamt värde likaså. Ett exempel är aktörer som erbjuder skydd mot identitetskapningar.

– Det går inte att förhindra att ens identitet kapas. Det är däremot viktigt att uppmärksamma när det händer och agera direkt för att minimera skadan, säger Dick Malmlund.

En sak som förvånar och upprör är hur lätt det är att ta över en förening:

– Det är bara att skicka in papper till Bolagsverket på att NN är ny ordförande och att hen tecknar föreningens konton ensam. Sedan är det fritt fram att härja tills någon kommer på en. Det kan dröja ett tag om kaparen har låtit eftersända föreningens post, säger han.

För att skydda sig kan styrelsemedlemmarna som privatpersoner göra tre saker:

  1. Spärra obehörig adressändring hos Skatteverket. Om någon ändrar en styrelseledamots folkbokföringsadress på Skatteverket kan detta indirekt drabba bostadsrättsföreningen.
  2. Sätta adresslås hos Svensk Adressändring. Hos Svensk Adressändring kan man pausa posten och eftersända posten för privatpersoner. Detta kan förhindras med Adresslåset.
  3. Ansluta sig till Kivra, så att all information som kreditupplysningar och liknande kommer digitalt. Då går det snabbare att upptäcka och stoppa ett angrepp.Om någon söker ett lån i någon annans namn tar det minst 2-3 dagar att få kreditupplysningen med vanlig post. Digitalt får man kreditupplysningen omgående. På det sättet kan man i ett tidigt skede upptäcka och stoppa ID-kapningsförsök.

    Alla tre åtgärderna är gratis och går blixtsnabbt att fixa, säger Dick Malmlund och blir lite förmanande:

– Som styrelsemedlem har du inte bara ansvar för din personliga säkerhet. Din identitet kan missbrukas på ett sätt som drabbar föreningen hårt.

 

Föregående artikel Poströstning tas bort
Nästa artikel Systematiskt fusk i östeuropeiska byggbolag

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här