AnnonsElectrolux Professional AB

Smarta tips: Så löser du stoppet i avloppet

19 feb 2021

Är du trött på att det blir stopp i avloppet? I den här artikeln listar Borätt några tips som hjälper dig att motverka stopp, men även åtgärda avloppsstopp.

Att det blir stopp i avloppet kan vara en mardrömssituation. Vad gör man? Hur löser man det? Hur kan man hindra att det blir stopp igen? Frågorna är många, och svaren lika så. Borätt Forum har pratat med Pierre Lundberg, fastighetsskötare och teknisk förvaltare, på Storholmen Förvaltning.

– ­Mitt första tips, sluta spola ned matfett. Om du häller ner matfettet i en separat behållare slipper du onödiga avloppsstopp på grund av fett i rören. Det gäller givetvis även andra matrester.

Men det är inte bara i köket man måste tänka till. Stopp i toaletten och golvbrunnen vid duschen är minst lika vanligt. Där är det däremot inte matrester som är boven.

– Hår är det som sätter stopp i duschbrunnen. En idé är att sätta in en sil i brunnen som samlar upp håret. Annars kan man rycka upp insatsen och plocka bort allt hår själv, säger Pierre Lundberg.

Även produkter som hushållspapper, tops och liknande saker bör du slänga i soptunnan. Man ska också komma ihåg att vissa fastigheter har dåliga rör. Då bör man vara extra försiktig med vad man spolar ner i avloppen. Man kan även hålla koll på hur ofta bostadsrättsföreningen genomför stamspolningar. Helst ska det ske en gång vart femte år, men behovet kan variera från fastighet till fastighet.

Tips för att få bort stopp i avloppet.
  • Skaffa en vask- eller avloppsrensare som du kan använda vid nödfall.
  • Om det blir stopp i toaletten, fyll en hink med vatten och häll den ovanifrån rakt ner i toaletten. Detta blir som en simulerad spolning fast med ”högre” tryck.
  • Kontrollera dina rör (ovanför golvet) samt vattenlåset.
  • Rensa golvbrunnen
  • Kontakta fastighetsskötaren om inget fungerar. Vi rekommenderar att även prata med styrelsen innan du ringer fastighetsskötaren för att reda ut vem som ska betala åtgärden.
  • Koka varmt vatten och häll i diskmedel, det löser upp fett i ledningarna.
Föregående artikel
Nästa artikel Expertens tips: Så spar ni pengar till er bostadsrättsförening

1 Kommentar

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här