AnnonsElectrolux Professional AB

Snart kan det bli tomt i brevlådan

24 apr 2023

Från och med den 1 april i år gäller Post- och telestyrelsens nya föreskrifter när det gäller utdelning av post. Det innebär att post inte längre behöver delas ut vid bostaden.  Det handlar om digitalisering och effektivisering. 

I stället kan många boende behöva hämta sin post vid en postanordning upp till 200 meter från hemmet – som de dessutom får betala för. Syftet är att anpassa post- och paketutdelningen till användarnas behov i ett mer digitaliserat samhälle och att säkerställa en lägsta nivå på postservicen. Det handlar också om en effektivisering för att PostNord därigenom minskar sina kostnader.

Syftet med den nya föreskriften är att anpassa post- och paketutdelningen till användarnas behov i ett mer digitaliserat samhälle och att säkerställa en lägsta nivå på postservicen. Foto: Adobe Stock.

Om PostNord vill flytta postanordningar måste företaget inleda samråd med bostadsrättsföreningen, under minst 6 månader.

-Vi vill ha nöjda postmottagare och vi försöker gemensamt med fastighetsägaren hitta lösningar. Ibland drar in motparten in jurister och försöker stoppa det på legal väg. Om vi inte når någon lösning tvingas vi göra ett så kallat utdelningsstopp. De boende får då hämta sin på post från PostNord och även från andra postoperatörer på ett av oss anvisat ställe, säger Henrik Ishihara, PostNords presstjänst.

Varför kan man inte få sin post som tidigare?

-Då cyklade brevbärarna och det var inga problem, nu e-handlar vi mer, de platta breven är färre. Större fordon krävs och i trånga gränder med dålig sikt finns risken i värsta fall att vi råkar backa på ett barn. Det finns både en säkerhetsaspekt och är en arbetsmiljöfråga.

Kostnaden för flytten och nya postanordningar ska fastighetsägarna stå för, vilket i slutänden innebär alla boende. Om det blir maximal effekt på flyttarna beräknas kostnaden för alla flerfamiljshus landa på 2–7,8 miljarder kronor.

Vad händer med äldre personer som inte kan hämta sin post?

-I PostNords tillståndsvillkor framgår att postmottagaren som saknar förmåga att hämta sin post i ordinarie postanordning ska få breven utdelade i direkt anslutning till bostaden.

 

 

Föregående artikel Borätts styrelseenkät: Många har för korta underhållsplaner
Nästa artikel Avdragen du inte får missa

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här