AnnonsFrågor och svar

”Soprum ligger mig varmt om hjärtat”

18 apr 2022

Hampus Hollman har vid 26 års ålder blivit något av en soprumsexpert. Till föreningen där han arbetar kommer nu bostadsrättsföreningar på besök för att lära sig hur de ska göra. För här finns pengar att spara enligt Hampus.

Hampus Hollman, förvaltare, drifttekniker och alltiallo hos bostadsrättsföreningen Uppsala Ekeby Industrihus möter upp på gårdsplanen utanför den gamla tegelbyggnaden som en gång i tiden inrymde Nordens största kakel- och keramikföretag, Ekeby Bruk. En pigg och vaken ung man som önskar mig välkommen och med bestämda steg visar vägen ner till sitt kontor, en halvtrappa ner i byggnaden som går under smeknamnet Trekanten. Härifrån övervakar och styr Hampus över det mesta när det gäller driften av föreningens 15000 kvadratmeter stora fastighet.

Hampus utanför Ekeby bruk. Foto: Torbjörn Johansson

Hampus, nyss fyllda 26 år, berättar att kommunen var på väg att riva hela fastigheten 1982 som de några år tidigare köpt av Ekeby Bruk. Men att fastigheten räddades av tre företagare som vill köpa den. Kravet från kommunen var då att de bildade en bostadsrättsförening, trots att det varken då eller nu finns några bostäder i fastigheten.

– Exakt varför kommunen ställde kravet på bostadsrättsförening har jag aldrig fått kläm på, säger Hampus. Men det fungerar bra, även om det är lite speciellt eftersom det är så väsensskilda verksamheter i huset. För här finns ett gymnasium, vårdcentral, tryckeri, konstnärsateljéer, en inredningsbutik, tandläkare, hälsocenter och ett antal tech-bolag bland annat. En annorlunda mix med många utmaningar. Ett av de stora var sophantering och återvinningen.

− Förut var det ett enda kaos, säger han. En väldig skillnad mot hur det är nu.

Men låt oss ta det från början. När Hampus Hollman fyllde 18 år gick han inte ut på krogen, utan, som han berättar, i stället skaffade F-skatt och drog i gång sitt eget e-handelsföretag. Import av vedspisar för fritidsbruk från England.

− Mina föräldrar tyckte ganska snabbt att det tog upp lite för mycket plats i villan så jag hyrde in mig hos en av medlemmarna i brf Ekeby Uppsala Industrihus, berättar Hampus.

Hampus har sett till att det blir ordning och reda soprummet. Foto: Torbjörn Johansson

Väl på plats fick han snabbt upp ögonen för kaoset i soprummet. Ett av de största problemen var de enorma mänger kartong och emballage som snabbt fyllde upp soprummet. Sophämtarna fick åka skytteltrafik för att hantera detta. Han kontaktade vicevärden och undrade varför ingen tänkt på att köpa in en balpress och komprimera all kartong. Han fick inget egentligt svar, men beslöt då göra en egen kalkyl som visade på klara kostnadsbesparingar. Vicevärden och styrelsen tog del av kalkylen, beslöt att följa hans råd och köpte in en balpress. På köpet fick Hampus också jobbet att sköta om den. Detta ledde till att han började intressera sig för annat i fastigheten. Vicevärden visade runt, de tittade på undercentraler och annat.

− Då dök det upp en YH-utbildning till drift- och fastighetstekniker och det kändes perfekt, säger han. Jag kom in på den och gjorde sedan mitt projektarbete här i Trekanten – en energikartläggning av hela fastigheten. Den visade på att det fanns många möjligheter till energieffektivisering. Strax efter examen blev han anställd på heltid av föreningen. Nu kunde han på allvar ta tag i sophanteringen, återvinning, energieffektivisering och mycket annat.

− Balpressen som komprimerade kartong var lätt att räkna hem, säger Hampus. Kostnaden minskade med mer än 50 procent per år. Från att hämta okomprimerat en gång i veckan kom sophämtarna en gång i månaden i stället. Men nu hade han ansvaret för hela soprummet och sorteringen var under all kritik, särskilt när det gällde brännbart.

Ett första steg var att inhandla ytterligare en maskin för hantering och komprimering av brännbart, det minskade volymerna men det löste inte problemet med allt felsorterat avfall.

− Lösningen var information i massor, stora texter och bilder, lås och passerkort hjälpte också till, säger Hampus. Men likväl var det en hel del som hamnade fel.

– Jag kunde oftast lista ut från vilken medlem det felsorterade avfallet kom ifrån och gick då helt enkelt tillbaka till dem med avfallet och uppmanade dem att göra om och göra rätt. I ett fall fick jag bära tillbaka ett antal säckar och verkligen säga till en av cheferna på företaget att nu fick de skärpa sig. Dagen efter hade de faktiskt infört sortering i sitt fikarum. Nu sköter de sig utmärkt.

− Ibland får man helt enkelt ”go all in” för att det ska bli ordning, säger han. Mycket handlar ju också om att förklara och vara pedagogisk. Vill du betala för att vi ska sortera om eller för att hanteringen kostar mer på grund av felsortering eller vill ni hellre göra något annat för pengarna?

Och belöningen för komprimering samt ordning och reda kom snabbt. Med den insparade pengarna kunde föreningen investera i ytterligare ett kärl, en elbur, för elsopor; lysrör, lampor och annat. Vilket gjorde att medlemmarna sparade ett antal vändor till återvinningscentralen.– -Vi fick också medel till att måla om och fräscha upp lokalerna, göra det var ok att vara därinne, berättar Hampus. Ingen risk för att någon bara öppnar dörren och hivar in sina sopor.

Parallellt med soprumsutmaningen arbetade han med den andra stora utmaningen – energieffektiviseringen.

− Jag gick igenom alla punkter i den kartläggning jag gjort som examensarbete; undercentraler, belysning, hissar och ventilation. Jag bytte styrenheter, delar av belysningen, justerade in värmen, framledningsvärme, pumpar, trimmade in allt.

Till sin glädje såg han att besparingarna blev ännu bättre än vad han kommit fram till i sin rapport.

− Bara byte av styrning gav 10 – 15 procent lägre värmekostnad. Innan gick det ut värme mitt i sommaren. Vi sparade också in cirka 65 000 kronor årligen på fjärrvärmen. Byte till ledbelysning innebär en nästan löjligt kort payoff-tid. Dessutom såg jag till att belysningen släcktes på natten, innan brann den dygnet runt, säger han.

Hampus har uppmärksammats för sitt arbete. Andra brf:er har varit på studiebesök och de båda soprummen har använts som referenscase.

−Soprum ligger mig varmt om hjärtat, säger han med ett leende. Han har också gjort en film till Landstinget om sophantering som blivit väldigt efterfrågad. Dessutom hyrs han ut som konsult till närliggande bostadsrättsföreningar.

− Många styrelser tycker först att det mest är krångligt och kostar pengar, men förklarar man hur det hänger ihop blir de intresserade. Hur man moderniserar sin undercentral, byter till pumpar som förbrukar mindre energi, förbättrar cirkulation och ger en jämnare värme. Ny styrning som gör att det går att trimma in systemet mycket bättre. Schemat över centralen kan vara lite svårt att förstå, så det gäller att vara pedagogisk.

Hampus bor i bostadsrätt. Han är involverad i styrelsearbetet och självklart har han gett sig i kast med föreningens värme- och energisystem. Bara injustering av värmen gav en rejäl vinst. Investeringen i ett larm till pumpen har också redan betalat sig.

– Pumpen gick mitt i natten, men tack vare larmet kunde jag snabbt kontakta en rörmokare och få det fixat innan någon riktigt märkt av att temperaturen sjönk.

Hampus visar mig runt i de vindlande underjordiska korridorerna under Trekanten, de välskötta soprummen och väl intrimmade undercentralerna. Det märks att han trivs som fisken i vattnet. Det är rent och snyggt och rören i undercentralerna lyser mot mig. Han visar nöjt på mätaren som indikerar energiåtgång och berättar om rejäla vinster. Nästa stora steg blir att öka automatiseringen, med belysning som styrs av rörelsedetektorer.

Åter på hans kontor menar han att förvaltning och skötsel av fastigheten handlar väldigt mycket om att våga vara kreativ i sina lösningar, vara ödmjuk, vara pedagogisk, förklara teknik, prioritera och filtrera. Ett arbete som aldrig slutar.

− Lyft också fram det positiva man kan göra med de sparade slantarna.

Hampus trivs bra med sitt arbete, det är kul, stimulerande och omväxlande. Men på sikt vill han bli ha sin egen firma och arbeta som konsult. Energioptimera, installera styr-och reglerteknik, arbeta med avfalls-, miljö- och återvinningsfrågor.

Och det är nog inget snack om att firma Hampus, om en inte alltför lång framtid, kommer att dyka upp i en bostadsrättsförening nära dig redo att få ordning på såväl soprum som energianvändning.

– Det är fortfarande så många bostadsrättsföreningar och andra som inte insett hur mycket det går att spara på transporter, effektivisering och i slutänden på miljön och klimatet, säger Hampus Hollman till mig innan jag tar farväl och åter går ut i det vårlika ljuset från en klarblå himmel.

Antagligen har han rätt.

 

Föregående artikel Hemkänslan är livsviktig
Nästa artikel Rörlig räntan förväntas fördubblas

1 Kommentar

  1. Wow! Vilken fatastiskiskt inspirerade läsning! Blir glad rakt igenom. Vilken underbart kreativ,omtänksam, smart och klok person. Hurra!

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här