AnnonsElectrolux Professional AB

Störningar på balkong och uteplats

18 jun 2024

 

Störningar i bostadsrätter regleras i 7 kap. 9 § bostadsrättslagen (BRL). När bostadsrättshavaren använder lägenheten skall han eller hon se till att de som bor i omgivningen inte utsätts för störningar som i sådan grad kan vara skadliga för hälsan eller annars försämra deras bostadsmiljö att de inte skäligen bör tålas. Med vad räknas som en störning och hur ska störningar hanteras av styrelsen?

Bostadsrättslagen ställer inte upp vad som anses som en störning eller vad som skäligen bör tålas i ett flerfamiljshus. En bedömning måste göras och vid bedömningen av vilka störningar som måste accepteras får man söka stöd i den allmänna uppfattningen om vilka störningar den som bor i ett flerfamiljshus skall behöva tåla. Någon särskild hänsyn till boende som är känsligare än normalt tas inte, som till exempel ljuskänslighet. Till stöd för en sådan bedömning finns praxis från domstolar och hyresnämnder samt föreskrifter från myndigheter.

En störning kan vara flera olika saker och vanligtvis förknippas störningar med någon form av ljud- och luktstörning, till exempel hög musik, fest med högljudda deltagare, rökning eller oacceptabelt beteende såsom våld eller hot. Det är viktigt att i bedömningen fastställa om det rör sig om en engångsföreteelse eller om störningarna förekommer regelbundet. Enstaka fester får en boende under förutsättning att det sker inom rimliga gränser.

Exempel på sådant som kan anses som en störning:

  • hög spelande musik, fest med högljudda deltagare
  • skrik, våld och bråk
  • grillning beroende på föreningens ordningsregler och om räddningstjänsten utfärdat ett förbud
  • blomlådor som hänger utåt på grund av olycksrisk och nedskräpning och vatten nedanför
  • sola naken kan under vissa omständigheter utgöra och polisanmälas för förargelseväckande beteende
  • pool på balkong. Barnpool kan anses vara okej om det inte medför en negativ inverkan på bostadsbyggnaden eller omgivningen
  • skaka sängkläder och piska mattor eftersom damm och partiklar kan spridas
  • matning av fåglar på grund av hygieniska skäl då matrester och fågelspillning skräpar ner och lockar till sig möss och råttor.
  •  rökning i en onormalt stor omfattning. Det finns inget generellt förbud mot rökning i flerbostadshus och en förening kan inte förbjuda någon att röka på sin balkong eller uteplats.

Bostadsrättslagen anger inte att det ska vara tyst efter en viss tidpunkt. En bostadsrättsförening har dock möjlighet att meddela särskilda ordningsföreskrifter som i regel ska följas. Föreningen kan därmed i ordningsföreskrifterna ange att det ska vara tyst och lugnt efter till exempel klockan 22:00.

Det är dock viktigt att komma ihåg att alla boenden får och ska kunna leva ett normalt liv i sin egen bostads och balkong. Det innebär att barn får leka och låta såsom barn låter, duscha och tvätta samt renovera under daglig tid.

Hur ska styrelsen hantera inkomna anmälningar om störningar?
Styrelsen är enligt bostadsrättslagen skyldig att hantera störningar i boendet. När styrelsen får en anmälan om störning måste åtgärd vidtas så snart som möjligt. Styrelsen behöver utreda och göra en bedömning om det objektivt sett anses som en störning eller inte. Styrelsen ansvarar inte för att vidta åtgärder på grund av endast en upplevd störning, till exempel lekande barn.

Om ni i styrelsen är osäkra på vilka regler som gäller kring störningarna eller behöver hjälp med uppkomna störningar bör ni kontakta en jurist för hjälp.

Föregående artikel SBAB: framtida bostadsbehovet mer än halverat
Nästa artikel Natur vid bostaden ger bättre hälsa

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här