AnnonsMiele

Torsdagens Borättkväll – en debatt om stammar

9 apr 2021

Torsdagens Borättkväll hade ett annat utseende än vanligt. Dels var flera av deltagarna fysiskt på plats, dels var upplägget ett annat. Men kvällen sändes även live från Borätt Forums studio.
Under kvällen deltog fyra gäster i en debatt om avloppsstammar, där tittarna fick chansen att ställa frågor som sedan diskuterades av experterna.
Den stora frågan när det kommer till stammarna är ”när man behöver göra något”. När behövs det göras ett traditionellt stambyte och när är relining det bästa valet?
– Det finns inget generellt svar för när vilket av alternativen som är bäst. Det är från fall till fall, säger Urban Bladin från Borätt Forum och fortsätter.
– Är det problem med avloppsrörens- och vattenledningarnas skick samt tätskiktet i badrummet är ett traditionellt stambyte det bästa alternativet. Om problemen huvudsakligen är kopplade till avloppsrören (och vattenledningarna är i bra skick) kan relining vara ett bra alternativ.
Många av kvällens frågor handlade om just relining, och bland annat ställdes frågan:
Hej vi är brf. Ritningar saknas helt, så även hos kommun. Hus byggt 1944. Stående stammar bytta 2004. Relining fuskutförd 2014, nu problem. Vad ska vi göra?
– Om en relining är gjord i ett system och där finns ett entreprenadfel, kan det vara bekymmersamt. Det absolut viktigaste med relining är att ha en god kvalitetskontroll. Reliningarna som man lägger in idag är otroligt hållbara, de är oftast väsentligt hållbarare än det omgivande rörsystemet, säger Nichlas Lundbäck, Tubus System, och fortsätter.
– Att få bort en relining som redan ligger där är extremt krävande och ofta går det inte. Det kan vara tvingande med ett partiellt- eller totalt stambyte om en relining utförs på felaktigt sätt.
Andra frågor om stammarna som diskuterades under kvällen handlade bland annat om tillverkningsmaterial av rören – vad är bäst, gjutjärn eller plast. Det diskuterades och ställdes även frågor om badrumsrenovering där framför allt golvbrunnar nämndes.
Här kan ni se Borättkvällen.

Föregående artikel Borättkväll
Nästa artikel Stämde sin egen brf – tvingas betala 90 000 kronor

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här