AnnonsMiele

Två miljoner svenskar lider av ensamhet och isolering

30 okt 2023

En ny SIFO-undersökning, genomförd på uppdrag av Postkodlotteriet, avslöjar att cirka två miljoner svenskar lider av ensamhet och isolering. Samtidigt har 64 procent av svenskarna uttryckt en önskan om att lära känna sina grannar bättre. 

För majoriteten av svenskarna finns en längtan efter grannrelationer, de flesta vill ha kontakt med sina grannar genom enkla handlingar som att hälsa och småprata, det visar undersökningen tydligt. Det handlar också om att kunna erbjuda eller ta emot hjälp när så behövs.

I morgon är det ”Grannens Dag” då vi uppmuntras att vara extra vänliga mot varandra. Cirka två miljoner svenskar lider av ensamhet och isolering. Foto: Adobe Stock.

Siffrorna bekräftar att grannskapet har en central roll i vår vardag. Hela 86 procent av de tillfrågade säger att grannar påverkar deras trivsel.

Lina Zakrisson, grundare av Ensamhetsrevolutionen, förklarar att grannskapet har en stor potential som vi ännu inte utforskat till fullo.

”Att inte fler redan har kontakt beror ofta på att vi vill ha garantier om att det kommer att bli bra, vi villkorar det okända”, säger Lina Zakrisson.

För att öka granngemenskapen finns det flera saker du kan göra enligt Lina Zakrisson:

  1. Hälsa alltid, gärna med ögonkontakt.
  2. Framhålla små råd, som ofta leder till djupare samtal över tid.
  3. Dela traditioner, exempelvis firande av högtider, eller skapa egna för ditt grannskap.
  4. Var ärlig om ditt behov, som att söka en fika-partner eller en kompis för promenader.
  5. Ta initiativet och vänta inte på att en granne ska ta kontakt.
Varför inte bjuda grannen på en fika? Ett tips för att öka granngemenskapen. Foto: Adobe Stock.

Även trygghet är en avgörande faktor när det kommer till boendet. Många svenskar, hela 61 procent, anser att grannrelationer ger en ökad känsla av trygghet. Speciellt för de som bor i hus eller radhus är trygghetskänslan särskilt värdefull.

Det är viktigt att notera att trots att många kände att pandemin skulle föra grannar närmare varandra, har dessa förändringar inte hållit i sig. Postkodlotteriets SIFO-undersökning visar att grannskapets tid nu är, paradoxalt nog, efter pandemin. Många svenskar tillbringar alltmer tid hemma, och arbetsmiljön har förändrats i enlighet med detta.

 

 

 

Föregående artikel Open Infra vägrar följa ingångna avtal
Nästa artikel Använder ni ChatGPT? 

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här