AnnonsMiele

Uppjagad stämning bakom taggtråden

11 dec 2021

BRF Kvibergs Park i Göteborg satte 2018 utan förvarning upp taggtråd för att skydda sig mot hyresgästerna på andra sidan. Området var redan försett med ett 2,5 meter högt stängsel, men föreningens ordförande menar att taggtråd var enda sättet att förhindra stöld och skadegörelse. Hyresgästerna känner sig utpekade som kriminella och många boende i bostadsrättsföreningen är starkt emot tilltaget.

Det är påfallande ödsligt i det uppdelade bostadsområdet i Kviberg. De få människor som syns ute ilar förbi. Det är också påfallande välskött med lummiga träd och välansade gräsmattor. Utan det taggtrådsförsedda stängslet hade det varit idylliknande.

En kvinna från bostadsrättsföreningen säger att taggtråden sattes upp utan de boendes vetskap och att det råder en förlegad syn i styrelsen.

Taggtråden påstås skydda mot stöldbenägna hyresgäster

-Jag förstår inte vad problemet är. Enligt lag har man rätt att sätta upp taggtrådsslinga. Det räckte inte med stängsel för de tog sig ändå in och slog sönder lekplatsen, säger Erik Westerberg, styrelseordförande i bostadsrättsföreningen.

Stängslet runt aktivitetsområdet är taggtrådsförsett för att skydda mot hyresgästernas påstådda vandalism. Foto: Daniel Gahnertz

Han menar att de boende i Poseidons hus förstör och stjäl och att det inte går att kommunicera med hyresbolaget.

-Det bästa för trivseln hade varit att komma överens om en gemensam lösning, säger Magnus Alexandersson, distriktschef för Poseidon Kortedala.

Sociala problem försvinner inte med taggtråd

Förr sprang alla mellan husen, de vuxna grillade tillsammans och barnen lekte.

-Det går inte längre. Innan taggtråden kom upp tog sig missbrukare in här och eldade i tvättstugan, säger Erik Westerberg.

Det förekommer problem med missbrukare i trappuppgångarna på hyressidan. Ibland lämnar de kvar kanyler och det händer att de begår inbrott. Det finns även andra problem med brottslighet i Kviberg.

-Sociala problem går inte att stänga ute, det är samhället som behöver förändras, säger Stevan Tomulevski från bostadsrättssidan.

”Vi hade apungar här. Det hade de inte där”

Janne Josefsson skildrade området i Taggtrådens tid och där framkommer det tydligt att människor är uppdelade i olika läger. ”Vi hade apungar här. Det hade de inte där”, säger hyresgäster i programmet att de har hört.

-Det är överdrivna uttalanden om skadegörelse som har piskat upp stämningen. Dessutom finns det inga bevis för att hyresgäster skulle ligga bakom, det kan vara vem som helst, säger Stevan Tomulevski, som även medverkade i Taggtrådens tid.

Stevan Tomulevski i BRF Kvibergs Park hävdar att stämningen är uppiskad. Foto: privat

Han sprang också på tak när han var liten, men det som förr sågs som busstreck är plötsligt vandalism. I alla tider har de båda sidorna haft en fin gemenskap. Nu finns det föräldrar som inte vill gå ut med sina barn för att de ska slippa se taggtråden.

-När taggtråden kom upp undrade medlemmar i styrelsen när beslutet togs. De flesta fattar att taggtråd inte är rätt väg att gå, men jag vill inte ha stängsel heller. Våra hundar får skita på hyressidan, men deras får inte smutsa ner här.

Taggtråd blir vanligare – samtidigt främjas öppenhet

Nu har en motion lagts fram till bostadsrättens årsstämma om att taggtråden ska tas bort.

-Jag hatar att se stängslet och det faktum att det är bostadsrätten som gör så mot hyresrätten, säger hyresgästen Philip Wesselhoff.

En anonym boende påpekar att kvarteret inte är unikt, det finns till exempel taggtråd på ett parkeringsstaket i Gamlestaden och staket runt BRF Makrillen i samma stadsdel.

-Jag har personligen inget emot stängslet, säger hyresgästen Jimmie Edfeldt.

Samtidigt föds grindsamhällets motpoler i samma stadsdel. När det nya bostadskvarteret
Kvibergs Ängar växer fram vill man undvika låsta grindar, och med Kvibergsrundan satsas på öppenhet genom att främja liv och rörelse i området.

 

 

 

 

 


Detta är en debattartikel i Borätt Forum. Skribenten svarar för åsikter, fakta och innehåll i artikeln.


Föregående artikel Trots sänkning – friköp innebär stor skuldsättning
Nästa artikel Klimatsäkrad gård fick stopp på översvämningar

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här