AnnonsElectrolux Professional AB

Veckans fråga: Hur står det till med skyddsrummet?

25 feb 2022

Ett aggressivt Ryssland hotar den säkerhetsordning vi varit vana vid. Plötsligt känns frågan om skyddsrum relevant. Det finns nära 65 000 skyddsrum i Sverige, med plats för ungefär 7 miljoner människor.

De flesta människor har vaga aningar om var närmaste skyddsrum finns. Är de är tydligt skyltade, och i så fall, hur många lägger märke till skyltarna?

I fredstid får skyddsrum användas till annat men de måste kunna återställas inom 48 timmar. Den som äger en fastighet med skyddsrum har ett juridiskt ansvar för att underhålla skyddsrummet. I många fall har nog underhållet glömts bort, och många skyddsrum kan ha fast inredning som är svår att ta bort tillräckligt snabbt.

När ett skyddsrum är klart att användas ska det finnas vatten upptappat i kärl, värme, ventilation och toalettmöjligheter. I en krigssituation kan det vara avbrott i exempelvis vatten-, el- och värmeförsörjningen till skyddsrummet.

Läs mer: Skyddsrummet är föreningens ansvar!

Veckans fråga 25 februari

Hur står det till med skyddsrummet?

De bostadsrättsföreningar som har skyddsrum har skyldighet att hålla dem i stånd och att se till att de är klara för användning inom 48 timmar om läget kräver detta. Det får således inte ha väggfast inredning eller vara omgjort till spa eller liknande.

  Borätt Forum undrar... Skyddsrum

  Har din förening skyddsrum?

  Är skyddsrummet möjligt att ta i bruk inom 48 timmar?

  Bifoga bilder - jpg format:

  Vill du vara med i vår styrelsepanel och svara på frågor om styrelsearbetet?
  Jag vill vara med i Borätt Forums styrelsepanel.


  Föregående artikel Skyddsrummet är föreningens ansvar
  Nästa artikel Föreningens ekonomi borde återspeglas i prissättningen

  Lämna ett svar

  Skriv din kommentar!
  Skriv ditt namn här