AnnonsElectrolux Professional AB

Ett nytt boalternativ för förstagångsköpare

25 apr 2022

Så här ska kv. Elverket i Nacka se ut när det står klart. Foto: Arkipol.

Nu är det säljstart på tio lägenheter av OBOS boköpsmodell Deläga i Elverkshuset i Nacka. Det är de små lägenheterna där boköpsmodellen främst är aktuell. Detta kan vara ett alternativ som erbjuder förstagångsköpare att komma in på den tuffa och dyra bostadsmarknaden.

– Det ska vara mer prisvärt än en nyproducerad hyresrätt och då har vi utgått från liknande bostäder i området, säger Cattis Carlén affärsansvarig för OBOS Deläga.

Tanken bakom boköpsmodellen Deläga är att köparen tillsammans med OBOS äger bostaden. Köparen kan äga från 50 upp till 90 procent och OBOS äger resterande del. Sedan kan köparen välja om han eller hon vill öka sin andel stegvis eller köpa ut OBOS andel efter egen finansiell förmåga. OBOS samarbetar med banken SBAB vad gäller boköpsmodellen.

– SBAB var snabbast på bollen men vi hoppas att alla stora affärsbankerna vill vara med i framtiden. Fördelen med modellen är att det gör det möjligt för fler att komma in på det ägda boendet.

Vad innebär delat ägarskap för styrelsen och dess roll vad gäller rösträtt och stadgar?

– OBOS kan inte se någon förändring för styrelsens del eftersom OBOS avsäger sig rösträtten till köparens förmån. Vad gäller stadgarna godtar styrelsen juridisk person och delat ägarskap, avslutar Cattis Carlén.

 

Fotnot: Elverkshuset i Nacka kommer att bestå av cirka 330 moderna bostadsrätter där målet är att erbjuda 20 procent av lägenheterna enligt boköpsmodellen Deläga. Inflyttning planeras sommaren 2024.

Föregående artikel Byggkostnaderna för flerbostadshus ökar snabbt
Nästa artikel Olagligt vara fel folkbokförd

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här