AnnonsElectrolux Professional AB

JM förhalar och hoppas på skadestånd

4 jun 2024

Den nya bostadsrättslagen ger förhandstecknare av bostadsrätter en möjlighet att säga upp avtalet om väsentliga förändringar sker fram till tillträdet. En möjlighet som ett antal förhandstecknare i brf Sjöbris använde sig av när byggaren JM höjde avgiften med över 40 procent.  JM har nu förhalat frågan om att pröva denna lag i Västmanlands tingsrätt under drygt två års tid.

Efter att ärendet varit uppe och vänt i Högsta domstolen försöker nu JM tvinga sig till skadestånd för de drabbade i brf Sjöbris 1 i Västerås. JM säger nu upp avtalen från sin sida och kräver förhandstecknarna på skadestånd för prisfallet på bostadsrätterna.  Idag var det muntligt förberedelse och i höst tas fallet upp på nytt. Under tiden hotas de berörda förhandstecknarna som från början var 33 stycken nu är de åtta kvar och alla drabbas av olika hot från JM.

Jan Santaniemi en av de 33 personerna som drabbades av de 40 procents högre avgifterna än vad som utlovades från JM. -JM förhalar det hela, det har redan gått två år sedan den här härvan påbörjades. Foto: Emil Dansk.

−Redan från början hotade JM förhandstecknarna med ”att om de tvingas sälja med förlust kan vi bli tvingade att gå in med mellanskillnaden”, berättar Jan Santaniemi, en av de drabbade.

−Idag var det muntlig förberedelse i Västmanlands tingsrätt. JM bestred alla punkter som vår advokat tagit upp. De vill bara förhala det hela och fallet tas upp i höst igen. JM hävdar att de lider ekonomisk förlust vid försäljningen och vill att vi ska ta smällen. I höst blir det en förhandling igen om vår rätt att säga upp förhandsavtalet och vad gäller förlikning ligger vi alldeles för långt ifrån varandra.

−Det är jättemånga bostadsrättföreningar som sitter i samma situation, avslutar Jan Santaniemi. Flera ordföranden ha kontaktat mig.

Föregående artikel Bostadsmoduler ett sätt att lösa bostadsbristen
Nästa artikel Oanmälda arbetsplatskontroller – verktyg mot fuskföretag

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här