AnnonsElectrolux Professional AB

Koll på den som flyttar in

2 feb 2023

 

På en vanligtvis lugn gata på Söder i Stockholm detonerade en sprängladdning utanför en restaurang. Fastigheten fick skador som bostadsrättsföreningen fick hantera.

Den senaste tidens våldsvåg aktualiserar behovet av att bakgrundskontrollera den som köper bostadsrätt.

– Personer som har en hotbild mot sig sätter också grannarnas liv på spel. Därför har allt fler bostadsrättsföreningar börjat göra bakgrundskontroller innan de godkänner en ny medlem eller hyr ut en lokal, säger Dick Malmlund, vd för säkerhetsföretaget Varningsinfo.

Man kan dels begära att den som köper en lägenhet eller hyr lokal visar upp sitt utdrag ur belastningsregistret. Det är den som omfrågas som själv ska vända sig till polisen med begäran att få ett utdrag.

Det finns också företag som tillhandahåller bakgrundskollar mot en avgift. Då kan man få reda på mer om ekonomi och om det finns domar mot personen. De omfrågade får då inte veta att de blivit kollade.

Det finns också möjlighet att ta en vanlig kreditupplysning på köparen.

– Jag förordar att man tar upplysningar om brottslighet och ekonomi. Så länge man håller sig till offentliga register är det helt ok ur integritetssynpunkt. Man bör däremot inte gå in på vad personen publicerat på sociala medier. Då tangerar man politik och religion och det är inte relevant i sammanhanget, säger Dick Malmlund.

läs mer: https://borattforum.se/sprangningen-pa-sodermalm-chockade-boenden-fick-snabb-info/

Sprängningen på Södermalm – chockade boenden fick snabb info

 

I Borätt 1/2023 som landar i brevlådorna under nästa vecka intervjuar vi flera bostadsrättsordföranden om hur de tänker kring föreningens fysiska säkerhet.

Föregående artikel Antalet konkurser når ny rekordnivå
Nästa artikel Skärpt lag kring renoveringar och förändringar

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här