AnnonsMiele

Kriminella köper borätt för tvättade pengar

18 jan 2024

lägenhet, tom ,nyrenoverad
Köparen kan visa anställningsbevis och få lån, men i själva verket köps lägenheten för tvättade brottsvinster.Foto: Anders Bobert

Kriminella kan använda falska inkomstuppgifter för att låna till bostadsrätt eller fastighet. Detta enligt Ekobrottsmyndigheten (EBM) som tillsammans med Skatteverket nu riktar en insats mot storskalig penningtvätt genom falska inkomstuppgifter.

– Det har varit ett sätt för personer utan jobb att på pappret köpa sig en taxerad inkomst som sedan används som en inkörsport till kreditmarknaden och olika former av välfärdsbrott. Vi har under resans gång inlett flera förundersökningar för kreditbedrägerier och bidragsbrott, säger Daniel Larson, kammaråklagare vid EBM i Göteborg i ett pressmeddelande.

Han förklarar att den organiserade brottsligheten gärna skaffar sig en taxerad inkomst, särskilt för att kunna nyttja kreditmarknaden, till exempel för att köpa bostadsrätt eller fastighet med hjälp av bolån eller att köpa bilar på kredit.

– Här behöver kreditgivare och utbetalande myndigheter bli bättre på att granska inlämnade inkomstuppgifter. En inkomstuppgift lämnad till Skatteverket är inte mer trovärdig än den person som lämnat uppgiften, säger Daniel Larson.

Insatsen har gett resultat. Fler än 80 personer som kan kopplas till organiserad brottslighet är misstänkta för att ha tvättat sina brottspengar genom skenanställningar och oriktig löneredovisning.

Föregående artikel Riksbanken ser ljusare på läget
Nästa artikel Nya lagar 2024 – så måste du sopsortera | Vi erbjuder enkla lösningar | GRATIS besiktning!

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här