AnnonsMiele

Fem brf-ordföranden tycker till om skyddsrum

6 feb 2024

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har uppdaterat sina regler för skyddsrum i skriften ”Skyddsrum SR 24”, och de nya reglerna gäller från 1 januari i år.

Många bostadsrättsföreningar har skyddsrum som behöver ställas i ordning. Andra saknar skyddsrum. Skyddsrummet ska vara utrustat så att det håller i minst 50 år och bl.a. tåla tryckvågor och splitter. Tydliga skyltar ska finnas uppsatta.

Om regeringen fattar beslut om höjd beredskap ska skyddsrummet gå att ställa i ordning inom två dygn, det vill säga 48 timmar.

 

Caroline Silverudd Lundbom, ordförande Brf Mallen 9.

Har ni skyddsrum i föreningen?

−Nej.

−Frågan om skyddsrum har varit uppe i styrelsen och vi har funderat över hur vi ska göra. Det finns en lokal som ett externt företag hyr av oss och den kanske vi tar tillbaka och gör om till skyddsrum i stället. Faktum är att frågan inte har varit högst upp på vår prioriteringslista. I dagsläget är vi mer fokuserade på att få pengar in än att lägga ut.

Caroline Silverudd-Lundbom, ordförande Brf Mallen 9.

Kent M Andersson, ordförande Gåshaga Pirar 5.

−Nej det kan man knappast säga att vi har.

−Vi har styrelsemöte idag så jag ska ta upp frågan. Vi är fem föreningar här ute på Lidingö och kanske vi skulle kunna komma fram till en gemensam lösning. Det är trots allt 400 lägenheter i de fem föreningarna. Där jag bodde tidigare hade både cykel- och soprum skyddsrum med toaletter. Egentligen är det ganska enkelt, ta en del av lokalen, kanske ett garage och förstärk väggar och dörrar eller gjut det som behövs för att hålla för tryckvågor.

Kent M Andersson, ordförande Gåshaga Pirar 5.

 

Gonnie Björninger, suppleant i Brf Vasa Solna 2008.

−Ja i källaren.

−Jag ser fram emot att MSB kommer hit och gör en kostnadsfri introduktion för oss på hur det ska fungera i ett skyddsrum med bajjamajor som finns inlåsta i ett förråd någonstans i huset. Huset är byggt 1956 och det behövs uppdateringar av skyddsrummet men jag vet att det finns en handjagad ventilation i källaren, vattendunkar och campingkärl.

Gonnie Björninger, suppleant i Brf Vasa Solna 2008.

 

 

Richard Arvelius, ordförande i Brf Luftskeppet.

−Ja.

−Huset byggdes 1985 och MSB var här och besiktade skyddsrummet för två år sedan. Det var i så pass bra skick att de inte behövde komma tillbaka för ett återbesök i alla fall.

Richard Arvelius, ordförande i Brf Luftskeppet.

 

Joacim Lundberg, ordförande i Brf Glädjen.

−Vi har inget skyddsrum längre och det ska vi inte heller ha. Det rummet som en gång var skyddsrum är numera ett gammalt mangel- och cykelrum.

Joacim Lundberg, ordförande i Brf Glädjen.

 

 

 

Föregående artikel Dags att uppgradera skyddsrummet
Nästa artikel Brf:er får ansvar för gator och park

2 Kommentarer

  1. Det är åter en ”skrivbordsproukt” som MSB nu ställer krav på.
    Det kräver i praktiken en total omkonstruktion av våra skyddsrum i vanliga bostadshus. Vem/vilka skall betala det? Hur snabbt skall det verkställas och sedan kvalitetssäkringen?

    Undertecknad har jobbat inom försvarsmakten och har erfarenhet av olika skydd för civila och militära ändamål.

  2. Hej Rikard, det handlar om 2 000 skyddsrum under en femårsperiod. Kostnaden ligger kring fyra miljarder kr. MSB har avtal med externa kontrollanter också som ska verkställa inspektionerna. Du behöver inte ha ett skyddsrum idag om det finns ett garage/mangel/cykelrum ska det kunna iordningsställas på 48 tim.

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här