AnnonsMiele

Trots branden i Bronx – el-element inte särskilt farliga menar expert

12 jan 2022

Ett portabelt el-element tros ligga bakom branden i flerbostadshuset i New York. Branden tog minst 19 människors liv, vara nästan hälften var barn, och långt fler fick vårdas på sjukhus. Men el element i sig är inget man generellt sett bör oro sig för. Det enligt brandexperten David Widlund.

Den värsta branden i New York i modern historia. Det kallas den eldsvåda i ett flerbostadshus i Bronx norr om Manhattan i helgen. En extremt snabb rökutveckling skedde efter att ett portabelt el-element fattade eld, vilket tros vara orsaken till den tragiska utgången.

Ska man vara orolig för att det finns liknande el-element i ens bostadsrättsförening?

– Egentligen inte. Moderna element blir inte så varma normalt att de orsaker bränder, säger David Widlund till Borätt.

I stället menar han att det beror på att det har blivit något fel och elementet sedan antänder material i närheten. För avsikten är att det inte ska bli så varmt. Den häftiga rökutvecklingen i New York tros även bero på att säkerhetsdörrarna inte stängdes som de skulle.

– Jag har testat att lägga tyg på värmefläktar och el-element. Jag personligen har inte varit ute på något där det börjat brinna då. Man ska inte täcka över dem för det kan bli något fel, men det är inte så att man ska vara jätterädd att det ska börja brinna, säger han.

Av cirka 10000 brandtillbud i byggnader 2020 var det 54 av dem som kunde härledas till el-element. Det ska jämföras med el-centraler som stod för 170.

Föregående artikel Vågar du hyra ut via Airbnb? Missa inte den högaktuella debatten
Nästa artikel BRF riskerar miljoner i extra kostnader

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här