AnnonsElectrolux Professional AB

Vem flyttar in…

26 mar 2023

Flera våldsdåd skakar Sverige. Förra året nådde det dödliga skjutvapenvåldet i Sverige en ny högstanivå. Det är inte bara dödskjutningar utan också bilbränder, sprängningar och explosioner utanför portar och i portuppgångar. Det är en becksvart början på 2023.

Har styrelsen koll på den som flyttar in? Får de beställa utdrag ur brottsregistret? Vi frågade styrelseordföranden och en kassör i olika föreningar hur de ställer sig till ”kontrollen” eller snarare bristen på kontroll… Har ni koll på nyinflyttade?

På en vanligtvis lugn gata på Söder i Stockholm detonerade en sprängladdning utanför en restaurang. Fastigheten fick skador som bostadsrättsföreningen fick hantera. Foto: David Moro.

Det kan vara klokt att hålla koll på vilka som flyttar in i föreningen med tanke på brottsutvecklingen med sprängningar och skjutningar. En person med en hotbild utsätter även sina grannar för fara. Det finns flera bolag på marknaden som erbjuder bakgrundskontroller av bland annat ekonomi och om personen varit straffad. Den man undersöker behöver inte bli informerad om att bakgrundskontrollen görs.

– Det är många bostadsrättsföreningar som kollar bakgrunden på den som ska flytta in. Det är helt ok så länge man håller sig till offentliga register, säger säkerhetsveteranen Dick Malmlund, vd för Varningsinfo.

Ordförande, Richard Arvelius, Brf Luftskeppet
– Ja, Storholmen godkänner alla medlemmar, de gör en UC för att se att personen kan betala för månadsavgiften. Den kollen vi har på de nyinflyttade är att de protokollförs på varje styrelsemöte. Frågan har inte slagit mig tidigare även om det har varit skjutningar här i Skarpnäck men det är i ”hyresrättsdelen” så att säga. Det är där hemskheterna händer. Vi har också ökat vårt skalskydd genom att inhägna vårt område. Vår gård är i stort sett ”gated community”. Jag känner mig hyfsat trygg att inte något händer oss även om det skulle råka bo någon som har samröre med de kriminella gängen.

Ordförande Joacim Lundberg, Brf Glädjen, Malmö.

Ordförande, Joacim Lundberg, Brf Glädjen, Malmö
– Den kollen vi har är att alla nyinflyttade träffar styrelsen, vi gör intervjuer, lär känna varandra, går igenom hur det funkar i huset och hur det är att bo i bostadsrätt. Vi får då en god personkännedom. Det är en fråga för styrelsen och om något verkar misstänkt blir det en ”röd flagga”, vi hade märkt det så jag känner mig inte orolig. Dessutom tar vi referenser på den nyinflyttade, om de bott i hyresrätt ringer vi till hyresvärden och frågar om eventuella störningar och försenade eller uteblivna betalningar. Man kanske ska be dem skicka in ett utdrag ur belastningsregistret om de vill. Jag vet inte om vi har möjligheter och befogenheter att göra det.

Ordförande Caroline Silverudd-Lundbom, Brf Mallen 9.

Ordförande, Caroline Silverudd-Lundbom, Brf Mallen 9
– Den frågan funderade jag på häromdagen. Storholmen tar alltid en UC men den behöver inte visa någonting. Vad har man för rättigheter, möjligheter och skyldigheter? Jag skulle gärna vilja veta vad vi har för rättigheter och vad vi kan göra som bostads-rättsförening. Ett utdrag ur brottsregistret kan vara en möjlighet och det kanske man skulle skriva in i stadgarna. Vi har inte diskuterat detta ännu men någonting måste man göra om det här fortsätter.

Kassör, Johan Tangen, Brf Lingonet.

Kassör, Johan Tangen, Brf Lingonet
– Nej inte mer än att vi godkänner dem som nya boende i föreningen, utöver en UC är det helt omöjligt att vara hundraprocent säker om vem det må vara. Ett utdrag ur brottsregistret gör vi inte ännu och det kanske är något man måste ta större hänsyn till i framtiden. De här tankarna tänker jag ta upp på styrelsemötet nästa vecka. Det är en intressant fråga för det händer saker i världen och man måste ta detta seriöst. Acta Publica gör bakgrundskontroller och man kan köpa tjänsten men min gissning är att vi inte har rätten att köpa utdrag ur brottsregistret.

Föregående artikel Fem snabba…
Nästa artikel Mindre lönsamt att energieffektivisera i Göteborg

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här