AnnonsMiele

Förbjud förhandsavtal – dagens regler lämnar köpare utan skydd

21 sep 2023

Förutsättningarna kan ändras mellan den dag då förhandsavtalet skrivs på och upplåtelsedagen.

Ingrid Uggla, expert på juridik kring bostadsrätter, är synnerligen kritisk till hur dagens marknad för nyproducerade bostadsrätter fungerar:

–Bostadsutvecklarna lägger över hela risken på bostadsköparna och när det uppstår en tvist finns det ingen som företräder den enskilda köparen, säger hon.

I Bostadsrättsföreningen Sjöbris 1 i Västerås som håller på att färdigställas, har JM höjt avgifterna med omkring 40 procent. En väsentlig höjning – enligt 12 köpare som sagt upp avtalet med JM, med hänvisning till Bostadsrättslagen.

Inte alls någon väsentlig höjning enligt JM, som vägrar att låta köparna hoppa av. JM hänvisar till avtalsrättsliga bestämmelser.

–Enligt bostadsrättslagen har köparen rätt att säga upp avtalet med omedelbar verkan inom tre månader från det att köparen fått kännedom om en väsentlig avgiftshöjning. Den bestämmelsen är till för att skydda köparen, säger Ingrid Uggla. Hon tillägger att det inte finns något avgörande som säger exakt var gränsen går men att lagstiftaren i förarbeten angett 10 procent som ett rimligt mått.

Hon förklarar att bostadsrättslagen går före allmän avtalsrättslig lagstiftning.

Jan Santaniemi är en av de tolv bostadsrättsköpare i Västerås som vill häva sina köpeavtal och driver en rättslig tvist mot byggjätten JM.

De 12 bostadsköparna i Västerås stämde JM genom en så kallad grupptalan i våras. Västerås tingsrätt dömde till köparnas fördel, men då överklagar JM till Svea hovrätt. Målet kan inte tas upp där förrän sent i år. Köparna ska tillträda sina lägenheter i november-december, så tiden börjar bli knapp.

En av köparna, Jan Santaniemi, som för gruppens talan har berättat att JM ligger på och försöker pressa köparna att skriva på upplåtelseavtalen.

Ingrid Uggla känner igen taktiken:

–Det är skamligt! Bostadsutvecklaren JM borde ta den ekonomiska risken för projektet, men försöker i stället att lägga över den på bostadsköparna. JM överklagar och förhalar för att trötta ut förhandstecknarna.

Hon kallar det ”advokaternas julafton”– i sådana här fall har bostadsutvecklarna alla möjligheter att driva sin sak, medan köparna saknar muskler att driva process.

För att komma till rätta med denna obalans menar hon att dessa fall inte borde ligga hos domstolarna, utan hos Hyresnämnden. Där står parterna för sina egna kostnader.

I dag vill hon varna alla för att teckna förhandsavtal.

– Förhandsavtal borde förbjudas! Egentligen borde bostadsutvecklarna äga alla bostadsrätter själva och sälja dem på en öppen marknad. Då skulle den som vill köpa en nyproducerad bostadsrätt skyddas av den vanliga köprättslagstiftningen, säger hon.

 

Föregående artikel Sista chansen för elstöd på måndag
Nästa artikel Det är så här byggbranschen fungerar

2 Kommentarer

 1. Min man och jag tecknade ett förhandsavtal med JM i januari 2011. När vi skulle gå igenom det reviderade avtalet i april/maj 2011, då var x antal % av lägenheterna sålda, hade jag ett färskt dödsfall i familjen att hantera och lyfte just detta med JM’s ombud; OM något sådant händer, att en eller båda avlider, vad gör man då? Ingen fara, det blir aldrig några problem, JM löser detta, får vi till svar. Inflyttningen 2:a kvartalet -13 blev försenat till 4:e kvartalet.
  I februari 2013 dog min man.
  Banken accepterade inte mig som ensam låntagare, och JM som skulle lösa saker tvärvägrar. Det löste sig men jag fick anlita advokat och att jag fick betala tillval och deras administration. Samt nästan 9 månaders ovisshet och ångest mitt i sorgearbetet.
  Jag försökte redan då skriva om det orimliga i avtalen men fick ingen respons.

  • Hej Penny,
   ja tyvärr är det många som av olika anledningar kommit rejält i kläm, just pga. att all risk läggs på den som skriver på förhandsavtalet. Vi har en längre artikel om detta också i senaste tidningen.

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här