AnnonsElectrolux Professional AB

Höjda avgifter oroar köpare av nyproduktion

7 nov 2022

De som har tecknat förhandsavtal för nyproduktion blir alltmer oroliga när avgifterna höjs i bostadsrättsföreningarna. Många bokade sig också innan räntan blev rekordhög och inflationen skenade. Kan man säga upp avtalet?

–Det är många som frågar vad som gäller och när man får hoppa av, säger juristen Ingrid Uggla, som var rättssakkunnig på bostadsdepartementet när Bostadsrättslagen uppdaterades 1991 och har företrätt många förhandstecknare i tvister.

Nyproduktion minskar
-En rättslig tvist om att häva ett avtal på grund av höjda avgifter kan bli väldigt dyr, säger Fredrik Aldmo, jurist och kompetensansvarig för fastighetsrätt på Familjens jurist.

Enligt Fredrik Aldmo, jurist och kompetensansvarig för fastighetsrätt på Familjens jurist har samtalen från oroliga köpare ökat väldigt markant.

För att dra sig ur nyproduktionsköpet på grund av höjda avgifter ska dessa, enligt Bostadsrättslagen, vara ”väsentligt högre” än vad som angivits i förhandskontraktet. Men var denna gräns går är det ingen som vet.

–Det är inte fastställt juridiskt, det har inte varit föremål för tvist och lagstiftningen är väldigt vag på den punkten”, säger Fredrik Aldmo. Nivåerna på avgiftshöjningar varierar för de som sökt rådgivning.

För de som bokade fastighetsbolaget JM:s nyproduktioner för ett år sedan höjs avgifterna med mellan 10 och 30 procent, enligt vd Johan Skoglund.

–Vi ser att i en förändring av marknaden har vi mer avbokningar än vad vi normalt har, och det har vi nu också under det här kvartalet”, sade han till TT i samband med att bolaget delårsrapporterade.

En rättslig tvist om att häva ett avtal på grund av höjda avgifter kan bli väldigt dyr, säger Fredrik Aldmo.

–Det man alltid måste göra är att analysera, väldigt noga, exakt hur din individuella situation ser ut. Vad du fått för höjning, vad låg bakom höjningen, vad är du beredd att ta för risker.

Den som förlorar en tvist kan få betala upp emot en halv miljon i rättegångskostnader, säger Ingrid Uggla.

–När det gäller förhandsavtal i allmän domstol så blir det en tvist mellan David och Goliat så att säga, en förhandstecknare har ju inte de här resurserna.

Föregående artikel Fyra entreprenadrättsliga spörsmål en brf bör ha koll på
Nästa artikel Elförbrukningen fortsätter att minska

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här