AnnonsElectrolux Professional AB

Rättvis redovisning gör underhåll lönsamt

12 apr 2021

Gamla fönster är inte ”slut” för att de suttit uppe i många decennier. Men redovisningsprinciper som premierar byte i stället för renovering förleder aningslösa fastighetsägare att kassera gamla fönster för sämre moderna alternativ.

Den ideella föreningen Renoveringsraseriet arbetar kommunikativt för att påverka fastighetsägare, politiker, journalister och allmänhet att tänka efter och hellre bevara och reparera äldre byggnadsdetaljer än att byta till modernt och sämre.

Vill kassera teakbågar

Ett av de senaste inläggen på deras hemsida är historien om en bostadsrättsförening i Malmö. Huset är en funkispärla ritat av David Helldén en av tidens förnämsta arkitekter. Föreningen har kämpat för bygglov för att byta originalfönster med bågar av teak mot nya. Malmö stadsbyggnadskontor nekade fönsterbytet först eftersom det inte fanns en professionell besiktning av det kulturhistoriskt värdefulla huset. Styrelsen hade heller inte visat att fönstren inte gick att renovera. För ett år sedan inkom föreningen med ny ansökan – underbyggd med uttalanden från flera målerifirmor och fönsterexperter som dömer ut de gamla fönstren.

Fabricerade uttalanden

Problemet är att de fem experter som tittat på fönstren i samtliga fall har bedömt att fönstren mycket väl skulle gå att renovera. Citaten är helt enkelt förfalskade.
— Så som vi är citerade i rapporten är det förtal! Tvärtom är vår åsikt att det är fullständigt avskyvärt att byta ut dessa fönster på grund av deras stora kulturhistoriska värde och höga oersättliga kvalitet, säger Lena Hellberg på Hellberg snickeri i Renoveringsraseriets inlägg.
Gustav Bergström, generalsekreterare i föreningen Renoveringsraseriet säger till Borätt Forum att fallet är exceptionellt – man har tagit till mycket grova medel för att kunna genomföra ett fönsterbyte i stället för att renovera.
–Föreningen vill byta ut teakfönstren mot betsad furu. Det skulle inte bli lika vackert, inte lika hållbart och fönsterkonstruktionen skulle ändras så att de stora perspektivfönstren blir fasta. De skulle behöva putsas med skylift från utsidan, säger han.
Han poängterar att det trä som finns på marknaden i dag är av betydligt sämre kvalitet än de gamla teakfönstren.
– Det är inget problem för dagens medlemmar och styrelse, men på sikt kan det bli en dyr lösning eftersom både energi- och materialkostnader kommer att öka framöver.

Motivet är pengar
Enligt Gustav Bergström kan föreningen ha ekonomiska motiv – de vill göra fasadrenovering och fönsterbyte i ett svep. Många mindre bostadsrättsföreningar upprättar årsredovisning enligt K2-regelverket. Det innebär att alla kostnader för underhåll som inte är standardhöjande belastar föreningen direkt. Då upplevs underhållet som dyrt eftersom kostnaderna belastar en enda årsredovisning. Större föreningar redovisar i stället enligt K3. Det är mer komplicerat eftersom K3 delar upp alla komponenter i fastigheten och skriver av kostnaderna efter underhållsplanen.
Rätt underhåll sparar pengar

Måns Ahlberg på Storholmen förvaltning menar att alla föreningar, också de små bör använda K3.
–K2 kostnadsför en fönsterrenovering direkt, vilket gör att årets resultat kan bli ett kraftigt minus. Det ser inte bra ut inför medlemmarna. Därför vill föreningarna hellre byta ut byggnadsdetaljer så att man kan skriva av dem på längre tid. Redovisning enligt K3 ger ett mer rättvist resultat. Då kan fönsterrenoveringen kostnadföras under kanske 40 år i stället. Årets resultat belastas med 1/40-del av kostnaden och efter avskrivningsperioden är den framtida styrelsen fri att renovera eller byta ut, säger han.
Han menar att hållbarhet kommer att bli viktigare – och att föreningarna kan spara stora pengar på att underhålla i stället för att byta ut.
– Gå inte strikt efter underhållsplan utan kolla status på byggnadens komponenter. Sköts underhållet kan den tekniska livslängden på sådant som fönster, hissar, stammar och tak förlängas med flera decennier. Ofta är de ursprungliga komponenterna av bättre kvalitet än de som finns i dag, säger han.

Föregående artikel Stämde sin egen brf – tvingas betala 90 000 kronor
Nästa artikel Borättkväll: Så förbereds en lyckad renovering

Lämna ett svar

Skriv din kommentar!
Skriv ditt namn här